To αρχέτυπο της Αθηνάς

Υπνοθεραπεία - Αρχέτυπο ερημίτη εξήγηση

Βιβλιογραφία για το αρχέτυπο της Αθηνάς

 • Goddesses in Everywoman: : Powerful Archetypes in Women’s Lives. Jean Shinoda Bolen MD, Anniversary Edition, Kindle Edition Amazon Digital Services LLC
 • Άρρητοι λόγοι: Κένταυροι, Αμαζόνες, Μέδουσα, τα της Ψυχής Πάθη. Γεωργιάδης- Βιβλιοθήκη των Ελλήνων, Αλτάνη 2004
 • Θεοί, Σύμβολα, Αρχέτυπα των Ελλήνων. Κάκτος, Αλτάνη, 2017
 • Άρρητοι λόγοι: Θεοί, Σύμβολα, Αρχέτυπα των Ελλήνων. Γεωργιάδης- Βιβλιοθήκη των Ελλήνων, Αλτάνη 2004

Θεραπεύοντας το αρχέτυπο της Αθηνάς

Σύμφωνα με τον μύθο, η είσοδος της Αθηνάς στην συντροφιά των υπόλοιπων Ολύμπιων θεών, ήταν εντυπωσιακή. Ξεφύτρωσε από το κεφάλι του Δία, ως πλήρης ενήλικας φορώντας την χρυσή της πανοπλία και κρατώντας ένα δόρυ στο χέρι της. Η Αθηνά που αντιπροσωπεύει τη νόηση γεννήθηκε ενήλικας πράγμα το οποίο συμβολίζει επίσης την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη ζωή. H γυναίκα που ταυτίζεται με το αρχέτυπο της θεάς Αθηνάς, νιώθει ότι έχει ένα ισχυρό σκοπό στη ζωή της. Έχει επίσης ιδιαίτερη ικανότητα στη στρατηγική και στην εκτέλεση κάθε σχεδίου. Δεν θυσιάζει τη λογική της, ή την καρδιά της και δεν χάνει ποτέ τον έλεγχο.

Η Αθηνά εμφανίζεται ως θεά της Υγείας, ως άγαλμα πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και με το όνομα ‘Υγεία’ πιστοποιείται το έργο αυτού του θείου όντος. Ως θεά της υγείας φορά κράνος και ασπίδα και φέρει δόρυ. Αυτά δεν είναι απλά αμυντικά σύμβολα, αλλά έχουν βαθύτερο νόημα προστασίας και πρόληψης. Αν δεν ξέρουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα τότε έχουμε χάσει τρόπους πρόληψης και θεραπείας. Ο Απόλλων, ο Ασκληπιός και ο Χείρων δεν είναι αρκετοί ως σύμβολα θεραπείας. Η ασθένεια είναι το συναίσθημα που μόνο η σοφία και η λογική μπορεί να θεραπεύσει. Χωρίς την σοφία την οποία πρεσβεύει η θεά Αθηνά, οι θεραπείες μπορεί να είναι πρόσκαιρες.

Η Αθηνά φορώντας το κράνος και την ασπίδα, μας τονίζει ότι είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, όταν βαλλόμαστε λεκτικά με προτάσεις που θίγουν την προσωπικότητα μας. Αν δεν προστατευτούμε από τα πλήγματα αυτά, τότε αυτά θα  μετατοπιστούν είτε στο κεφάλι, είτε στην καρδιά μας είτε στα σπλάχνα μας και θα επιταχύνουν ή θα επιβραδύνουν τις λειτουργίες των συστημάτων αυτών. Αν δεν προστατευτούμε η επαναλαμβανόμενη και συχνή αλλαγή στους βιολογικούς μας ρυθμούς, θα μας επιφέρει ασθένεια. Σε ένα κακόβουλο περιβάλλον χρειαζόμαστε προστασία από το φθόνο το μίσος και την κακία των άλλων. Η ασπίδα έχει προστατευτικό ρόλο για τα πλήγματα που επηρεάζουν τι λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων, ιδίως πεπτικό και καρδιοπάθειες.

Πολλές φορές τα πλήγματα αυτά είναι επίσης εσωτερικά. Σε πολλές εικόνες αγγείων, η Αθηνά εμφανίζεται να περιποιείται ίππους φορώντας το κράνος. Η σκηνή αυτή είναι σημαντική γιατί φιλοτεχνώντας τον ίππο, δηλαδή το άλογο μέρος της ψυχής μας προστατεύει τις δικές της σκέψεις από τυχούσες συναισθηματικές παρεκτροπές. Η νόηση της μας διδάσκει ότι και η δική μας νόηση δεν πρέπει να καταστρέψει το άλογο μέρος της ψυχής μας, αλλά να το περιποιηθεί ευγενικά για να μην στερηθούμε την διαίσθηση μας και διατρέξουμε σοβαρούς κινδύνους. Η Αθηνά είναι η νόηση. Όταν ο ίππος επιστρέφει από τη μάχη είναι σαφέστατα ακάθαρτος. Έχει μολυνθεί. Είναι γεμάτος σκόνη. Αφρίζει ολόκληρος, όπως αφρίζει το άλογο κομμάτι μας, το ακάθεκτο, ζωηρό και παρορμητικό όταν έχουμε μαλώσει ή θυμώσει. Οπότε ο νους μας (η Αθηνά), η ανώτερη πνευματική μας οντότητα και όχι η εξωτερική μας προσωπικότητα, αναλαμβάνει τον καθαρισμό του συναισθηματικού μας φορέα μέσω της λογικής.

ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Η Αθηνά ως αρχέτυπο, εκφράζει τη νόηση και τη λογική που έχει ανέλθει στο επίπεδα της Σοφίας. Ο Ποσειδώνας ως άρχων των υδάτων ορίζει το συναίσθημα αφού το ύδωρ αντιπροσωπεύει το συναίσθημα. Το νερό είναι το στοιχείο εκείνο που περιλαμβάνει περίεργες ικανότητες. Θολώνει, κάνει διάθλαση, μας δίνει άλλη εικόνα από την πραγματική. Σε οποιοδήποτε δοχείο ή αγγείο το βάλουμε παίρνει το αντίστοιχο σχήμα. Η μεγάλη ρευστότητα αυτού του στοιχείου δεν σταματάει ποτέ και δεν είμαστε ποτέ βέβαιοι αν τα πράγματα είναι πράγματι έτσι. Είναι η υποκειμενική μας άποψη που δεν στηρίζεται και πουθενά. Το νερό αντιπροσωπεύει το συναίσθημα.

Στον Κρατύλο του Πλάτωνα, η Αθηνά παρόλο που είναι πάνοπλη εμφανίζεται ξυπόλυτη, χωρίς τα χρυσά της πέδιλα. Το γεγονός ότι αφήνει τα πόδια της ακάλυπτα, είναι και αυτό ένας συμβολισμός που μπορούμε να κατανοήσουμε αν αντιπαραθέσουμε την εικόνα της Αθηνάς με την εικόνα του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τον μύθο, τον θεό Ποσειδώνα τον σταμάτησε αρχικά η φύση της θάλασσας και δεν τον άφησε να προχωρήσει παραπέρα αλλά του έγινε δεσμός στα πόδια του. Η αρχαιοελληνική λέξη ‘ποσείδεσμος’ σημαίνει αυτός που μας δένει τα πόδια. Από εκεί ονομάστηκε Ποσειδώνας. Με την έννοια αυτή το συναίσθημα μας δένει τα πόδια μας, μας καθηλώνει και δεν μας αφήνει να περάσουμε στην αντίπερα όχθη δηλαδή να ξεπεράσουμε μια κατάσταση. Η Αθηνά με το να μην φορά πέδιλα, δεν είναι δέσμια και μπορεί να μετέρχεται όλων των καταστάσεων μέσω της λογικής νόησης και να υπερβαίνει το συναίσθημα.

Η σημασία της εικόνας είναι πολύ σημαντική στον αρχαίο κόσμο. Δεν υπάρχουν λόγια υπάρχουν εικόνες και λεπτομέρειες. Βλέπεις το αισθητό, περνάς στο νοητό, περνώντας στο νοητό, βλέπεις την ιδιότητα, βλέποντας την ιδιότητα μαθαίνεις να ξεχωρίζεις την αρετή από την κακία. Αυτή η εκπαίδευση μας βοηθά στην καθημερινή μας ζωή. Μαθαίνουμε να αντιλαμβανόμαστε διαισθητικά τι είναι αυτό που αδιόρατα διαγράφεται στην γενικότερη εικόνα ανθρώπων που βρίσκονται σε διένεξη.

Αντί του σίγμα προφέρονταν στην αρχή ο Ποσειδών και ως Πολλειδών (πολλά ειδών) για να τονιστεί ότι ο θεός αυτός γνώριζε πολλά. Λεγόταν επίσης και Σείων Πολλειδών, ένας θεός που γνώριζε πολλά και έσειε την τρίαινά του ανάλογα. Είναι ο Σείων την τρίαινα γνωρίζων πολλά, διότι το συναίσθημα είναι το πλέον επικίνδυνο σαν ύδωρ το οποίο ο Ποσειδών ορίζει.

 

 

 

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Όπως δικαιολογεί και η γέννησή της η Αθηνά, εκτιμά την λογική και υπερασπίζεται την επικράτηση της ελεύθερης βούλησης και της διάνοιας, στα οποία δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα από το ένστικτο και τη φύση. Στο μπροστά μέρος της πανοπλίας της η Αθηνά φορούσε το σύμβολο της δύναμης της την αιγίδα, ένα κομμάτι δέρματος διακοσμημένο με το κεφάλι της μέδουσας. Η μέδουσα αυτή ήταν ένα τέρας με φίδια αντί για μαλλιά, ενώ η τρομαχτική της εμφάνιση μπορούσε να μετατρέψει σε πέτρα οποιονδήποτε τολμούσε να την κοιτάξει. Με αυτήν την γραφική μεταφορά ο μύθος αποσκοπεί να περιγράψει παράλληλα και την σκοτεινή πλευρά αυτού του αρχετύπου. Κάθε γυναίκα που αντικατοπτρίζει αυτό το αρχέτυπο, έχει την ικανότητα  της μέδουσα να ‘παγώνει’ την επικοινωνία.

Με την προσήλωσή της στα γεγονότα και την λεπτομέρεια και χρησιμοποιώντας την κριτική της ικανότητα μπορεί, άθελα και υποσυνείδητα να υποτιμήσει κάποιο άλλο άτομο. Μπορεί να μη δείξει καμία ανοχή στα προβλήματα των άλλων, και να επικρίνει την αδυναμία τους. Ελέγχει την συμπεριφορά των άλλων με την ακρίβεια χειρούργου. Οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτό το αρχέτυπο, μπορεί να εθιστούν στην επίδειξη αντρικής συμπεριφοράς σε τομείς όπως, πολιτική, νομική, αρχιτεκτονική ή να εκφράζουν αντρική ανταγωνιστική συμπεριφορά σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Οποιοδήποτε επάγγελμα και αν ασκούν στην προσωπική τους ζωή, υπάρχει αν υπερτερεί η σκιά του αρχετύπου αυτού, έλλειψη αρμονίας  και ισορροπίας.

Όταν αυτό το αρχέτυπο βρίσκεται σε θέση ισχύος, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της μέδουσας ξεσκεπάζοντας τις αδυναμίες του άλλου φύλλου. Αυτή η έλλειψη συμπόνιας είναι καταλυτική. Το πρόσωπο που έχει απέναντι της μπορεί κυριολεκτικά να πετρώσει. Για αυτόν τον λόγο, Μπορεί να γίνει ο καθρέφτης της αδυναμίας των άλλων, όμως η ίδια δεν βλέπει ποτέ τις δικές της αδυναμίες. Για αυτό τον λόγο στην προσωπική της ζωή στερείται την οικειότητα και είναι συχνά μόνη. Όταν μια γυναίκα φοράει την πανοπλία της μέδουσας (μεταφορικά), δεν έχει κανένα τρωτό σημείο ή συμπόνια και χαρακτηρίζεται ως μια κρύα γυναίκα, που δεν μπορεί να μοιραστεί κανένα ανθρώπινο συναίσθημα. Σκοτώνει δηλαδή κάθε πιθανότητα αληθινής επικοινωνίας όπου θα μπορούσε να μοιραστεί πράγματα με την ψυχή και την καρδιά της.

Είμαστε άλλωστε όλοι μας ανθρώπινοι μαγνήτες, όσον αφορά το αντίθετο φύλλο. Όλοι έχουμε δύο ενέργειες μέσα μας, μια θηλυκή και μια αρσενική. Ο συνδυασμός αυτής της ενέργειας καθορίζει ποιόν έλκουμε στην ζωή μας. Η γυναίκα που ταυτίζεται με το αρχέτυπο της θεάς Αθηνάς, πρέπει να ανασυγκροτήσει τον εαυτό της, εάν θέλει να βρει μια ισορροπία. Πρέπει να αφήσει πίσω τον παλιό τρόπο σκέψης της και οποιαδήποτε προκατασκευασμένη ιδέα μιας μελλοντικής εμπειρίας. Πρέπει επίσης να μάθει να ακούει τους άλλους και να τους υπολογίζει.

Η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης, διαγραφής και εγγραφής αυτού του προγράμματος συμπεριφοράς με νέα στοιχεία συμπόνιας μπορεί να αποδειχθεί εύκολη ή δύσκολη ανάλογα με το ποια πλευρά του αρχετύπου ενεργοποιείται. Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πρακτικό επίπεδο μπορούν να επιτευχθούν μόνιμα με τη μέθοδο της υπνοθεραπείας, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μεταφοράς μέσω της ομορφιάς και της ανάλυσης των αρχαίων ελληνικών μύθων και της σοφίας τους.

Σεβασμός

Wave

Εχεμύθεια

Wave

Ειλικρίνεια

Wave

Υπευθυνότητα

Wave

Φόρμα Επικοινωνίας Για Δωρεάν Ενημέρωση

  Μαρτυρίες Πελατών

  • Σ.Τ.

   Γνωρίζω την Χρυσάνθη εδώ και 5 χρόνια και μπορώ να πω ότι δεν γνώριζα τίποτα για την υπνοθεραπεία πριν από αυτό και δεν ήταν μια μορφή θεραπείας που θα πίστευα στο παρελθόν. Προφανώς γιατί δεν είχα ασχοληθεί καθόλου για να μάθω το τι ακριβώς είναι. Η Χρυσάνθη είναι πολύ καλή επαγγελματίας και νοιάζεται για τους ασθενεις της και για την πρόοδό τους και πραγματικά καταφέρνει να τους βοηθήσει αν και αυτοί φυσικά το επιθυμούν πραγματικά. Εχω κάνει και εγώ κάποιες συνεδρίες μαζί της και πραγματικά η αίσθηση είναι ιδιαίτερη γιατί κατά κάποιο τρόπο 'ανοίγεσαι' και όλες οι συνειδητές και ασυνείδητες άμυνες υποχωρούν. Ελπίζω να την εμπιστευτείτε ώστε να προσπαθήσει να σας βοηθήσει ακόμα και αν σε πρώτη φάση έχετε δυσπιστία για την υπνοθεραπεία. Θα ξαφνιαστείτε πιστεύω ευχάριστα όπως και εγώ.

  • Γ.Τ.

   Life is creating your self.. Η αλήθεια είναι ότι είχα έναν δισταγμό για την όλη διαδικασία διότι θα ήταν η πρώτη φορά που θα ερχόμουν σε επαφή με την υπνοθεραπεία. Ωστόσο δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι συνεδρίες θα ήταν ένα υπέροχο εσωτερικό ταξίδι με πιλότο την εξαιρετική Χρυσάνθη Δαφοπούλου, η οποία είναι ίσως η μοναδική τόσο άρτια καταρτισμένη στον τομέα της στην Ελλάδα. Πέραν τούτου και σαν άνθρωπος είναι αξιοθαύμαστη διότι εμένα προσωπικά μου έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη πρόοδό μου. Το ευχαριστώ είναι πολυ μικρή λέξη για την ευγνωμοσύνη μου προς αυτήν.

  • Μ.Ο.

   Αξίζει να την εμπιστευτείτε για να σας οδηγήσει εκεί που θέλετε! Να βρείτε τον εαυτό σας, να πετύχετε αυτά που αγαπάτε!

  • C.D.

   The class was wonderful. Throughout the whole experience I felt relaxed and connected to the class through the content and practical exercises that was lead throughout the session. Inspired by the teachers words I felt myself become aware of myself and others with a brighter perspective. It was fun and the feelings and emotions from the meditation surprised me to get out of my head some of the thoughts that I didn't know that existed. It's amazing what you can get out of a few hours.

  • C.G

   Hypnotherapy with Chryssanthi was easy, natural and effective. I was made to feel welcome and comfortable. I was helped into a guided meditation where I was fully aware and conscious, where I had the choice to close my eyes. Several techniques were used, which made the session interesting and entertaining. I loved the conversation and the complete focus on me. The visualisations were fun and powerful and when I left I felt empowered and able to tackle my challenges! I would safely recommend Chryssanthi to anyone with unhelpful habits or beliefs! This ancient Greek science works! =)

  • N.S.

   The first time in my life I am having amazing sleep! I love my new me 🙂 My hypnotherapy with Chryssanthi Dafopoulou was a life changing experience. I love that she implemented all different kinds of self help techniques in the sessions. I think she has an outstanding understanding of the human nature and tailors the sessions according to the individuals needs. The whole therapy felt like a magical adventure story about me with a happy ending. The flexibility of the session schedules helped me to integrate the therapy into my busy lifestyle.

  • L.T.

   A woman of belief, of clear spirit, the perfect guide to the inner self. A rewarding experience, therapeutic, liberating, bringing oneself closer to his/her human nature.

  • D.M.

   She is a blessing the only think you have to do is to let yourself to her blessed hands.

  • K.X

   Ηθελα τοσο να μην αφησω την κριτικη μου μονο με τα πεντε αστερακια,αλλα να γραψω κιολας την εμπειρια μου με την αγαπημενη φιλη Χρυσανθη! Την πρωτη φορα που την συνάντησα δεν ηξερα τι να περιμενω απο αυτην, ίσως να μην ηξερα και τι θελω απο αυτην. Καθε επομενη φορα που πηγαινα στις συνεδριες μας, ηξερα οτι παω να συναντησω την νεραιδα που ανακαλυψα για να με αγγιξει με το μαγικο ραβδακι της! Παρολο που η νεραιδα λεει οτι τελειωσαμε, η δικη μου to do list του μηνα περιλαμβάνει μια επισκεψη στο βασιλειο της! Χρυσανθη σε ευχαριστω!

  • M.G

   I found the session quite powerful as I think you know, possibly because I had already begun this journey & done quite a bit of work around the child within me & a few of the issues of my childhood. I have been told before I present as a wounded child & clearly recognise a number of behaviour patterns in your report. I had however not previously been able to really acknowledge the source of the deep fear within me & this has brought a shift.

  • Claire D

   The class was wonderful. Throughout the whole experience I felt relaxed and connected to the class through the content and practical exercises that was lead throughout the session. Inspired by the teachers words I felt myself become aware of myself and others with a brighter perspective. It was fun and the feelings and emotions from the meditation surprised me to get out of my head some of the thoughts that I didn't know that existed. It's amazing what you can get out of a few hours.

  • Christina G

   Hypnotherapy with Chryssanthi was easy, natural and effective. I was made to feel welcome and comfortable. I was helped into a guided meditation where I was fully aware and conscious, where I had the choice to close my eyes. Several techniques were used, which made the session interesting and entertaining. I loved the conversation and the complete focus on me. The visualisations were fun and powerful and when I left I felt empowered and able to tackle my challenges! I would safely recommend Chryssanthi to anyone with unhelpful habits or beliefs! This ancient Greek science works! =)

  • Nora S.

   The first time in my life I am having amazing sleep! I love my new me :)My hypnotherapy with Chryssanthi Dafopoulou was a life changing experience. I love that she implemented all different kinds of self help techniques in the sessions. I think she has an outstanding understanding of the human nature and tailors the sessions according to the individuals needs. The whole therapy felt like a magical adventure story about me with a happy ending. The flexibility of the session schedules helped me to integrate the therapy into my busy lifestyle.

  • Leoni T.

   A woman of belief, of clear spirit, the perfect guide to the inner self. A rewarding experience, therapeutic, liberating, bringing oneself closer to his/her human nature.

  • Melina E.
   Καταπληκτικό μηχάνημα το συστήνω ανεπιφύλακτα. Πριν το δοκιμάσω είχα ημέρες να κοιμηθώ εξαιτίας πόνων αυχενικού. Με την πρώτη φορά είδα αποτελέσματα που δεν περίμενα. Μειώθηκαν αρκετά οι πόνοι σε μέση και πλάτη, καθώς και στο κεφάλι και κοιμήθηκα ήρεμα.
  • Marina K

   Chryssanthi is a wonderful warm and healing human being and her treatments really helped me get some firm grounding and understanding of who I am. She is a gentle teacher and one who's teachings remain firmly grounded with me.

  Πτυχία στην Κλιική Υπνοθεραπεία & τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)