Η ύπνωση ορίζεται συνήθως ως: μια κατάσταση συνείδησης που προκαλείται με συγκεκριμένες τεχνικές και επιφέρει αλλαγές στη σκέψη, την αντίληψη και τη συμπεριφορά. (Hassett & White 1989). Στην Ελλάδα, η λέξη ύπνωση συγχέεται συχνά με την ελληνική λέξη “ύπνος”. Στο άκουσμα της λέξης υπνοθεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εντύπωση οτι θα κοιμηθούν ή θα ξεχάσουν τι συνέβη αργότερα, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Στην πρώτη του δημοσιευμένη εργασία, ο Erickson (1932) περιέγραψε πειράματα με πάνω από 300 άτομα σε χιλιάδες καταστάσεις ύπνωσης, όπου “δεν παρατηρήθηκε υπερ-υποβλητικότητα”, δηλαδή οι θεραπευόμενοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας διατηρούν την συνειδητότητα, την ταυτότητα και την ελεύθερη τους βούληση. Παρατήρησε επιπλέον οτι κατα την διάρκεια της ύπνωσης το άτομο συγκεντρώνει το νου του και  παράλληλα ανακαλύπτει ικανότητες που δεν γνώριζε οτι έχει και αρχίζει να τις αξιοποιεί. (Erickson & Rossi 1976). Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας υπνοθεραπείας, ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

Εισαγωγική Συζήτηση και Χαλάρωση

Η συνεδρία ξεκινά με μια εισαγωγή όπου ο θεραπευτής εξηγεί τη διαδικασία και απαντά σε τυχόν απορίες του θεραπευόμενου. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τεχνικές χαλάρωσης, όπως καθοδηγούμενη αναπνοή και εστίαση της προσοχής, για να βοηθήσει το άτομο να ηρεμήσει και να χαλαρώσει βαθιά.

Είσοδος σε Κατάσταση Ύπνωσης

Μόλις το άτομο είναι αρκετά χαλαρό, ο θεραπευτής το καθοδηγεί σε μια κατάσταση ύπνωσης. Αυτή η κατάσταση είναι μια φυσική, βαθιά εστιασμένη κατάσταση του νου, όπου το άτομο γίνεται πιο ανοιχτό σε θετικές προτάσεις και πιο έτοιμο να δεχτεί αλλαγές.

Εργασία με ασυνείδητο

Στην κατάσταση ύπνωσης, ο θεραπευτής συνεργάζεται με το ασυνείδητο του ατόμου, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές για να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων, να αναγνωρίσει αρνητικά μοτίβα και να προτείνει θετικές αλλαγές. Οι προτάσεις μπορεί να αφορούν θέματα όπως η διαχείριση του άγχους, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η αλλαγή συνήθειων, ή η αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών.

Επαναφορά

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο θεραπευτής βοηθά το άτομο να επιστρέψει στη φυσιολογική του συνειδητή συχνότητα, αργά και προσεκτικά. Το άτομο αισθάνεται ήρεμο και αναζωογονημένο μετά τη συνεδρία και τα ωφέλιμα αποτελέσματ είναι αμέσως βιώσιμα.

Συζήτηση και Ανασκόπηση

Μετά την έξοδο από την ύπνωση, ο θεραπευόμενος μπορεί να συζητήσει την εμπειρία του με τον θεραπευτή, να μοιραστεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της θεραπείας. Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε μια ευρεία γκάμα προβλημάτων, όπως το άγχος, οι φοβίες, οι πεποιθήσεις και τα τραύματα. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το άτομο μπορεί να έχει πρόσβαση στο υποσυνείδητό του, όπου μπορούν να γίνουν βαθιές και διαρκείς αλλαγές.

Η θεραπευτική Ύπνωση έχει τέσσερα στάδια:

  1. Το στάδιο της εισαγωγής, που περιλαμβάνει απαλή μουσική, αναπνοές και χαλάρωση
  2. Το στάδιο της εμβάθυνσης, κατά τη διάρκεια του οποίου προσεγγίζουμε το κέντρο μας
  3. Το στάδιο της διαχείρισης του κυρίως θέματος όπου υπάρχει διάλογος με τον υπνοθεραπευτή και βιωματικές ασκήσεις
  4. Το στάδιο της επαναφοράς κατά το οποίο συνειδητοποιούμε το ωφέλιμο αποτέλεσμα της συνεδρίας και επιστρέφουμε με διάλογο σε συνειδητό επίπεδο.

Το αποτέλεσμα της κάθε συνεδρίας φαίνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Χρειάζονται τουλάχιστον έξι συνεδριών για τις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να χτιστεί και να μονιμοποιηθεί το ωφέλιμο αποτέλεσμα.