Χριστίνα Εδιάρογλου Μουσικοθεραπεύτρια

B.S.Ed Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εξειδίκευση – πιστοποίηση στην Σχολή Μουσικοθεραπείας, Ωδείο Όπερα Αθηνών, christinaedi@yahoo.gr
Ιστοσελίδα: mousikotherapeia.gr

Χριστίνα Εδιάρογλου

Μουσικοθεραπεύτρια

Η Χριστίνα είναι εναλλακτική θεραπεύτρια και συνδυάζει -πέρα από την δεκτική μουσικοθεραπεία (θεραπεία η οποία στηρίζεται στην ακρόαση μουσικής και την συζήτηση)- στοιχεία από ψυχοθεραπεία, coaching και ενεργειακή θεραπεία.

 

  • Τι είναι η μουσικοθεραπεία και από πού προήλθε?

Η θεραπεία μέσω της μουσικής είναι μια σχετικά καινούρια μορφή θεραπείας στην Ελλάδα, αν και η χρήση της μουσικής θεραπευτικά βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου πρώτος ο Πυθαγόρας συνταγογράφησε μουσική για ασθένειες, κάτι που εφαρμοζόταν και μέσα στα Ασκληπιεία (τα «ιατρεία» της αρχαιότητας). Στην Ευρώπη και την Αμερική είναι σαφώς πιο διαδεδομένη (με υπέροχα αποτελέσματα), και αναγνωρισμένη ως επιστήμη – επάγγελμα υγείας.

Sundance Film Festival (2014) – Alive Inside: A Story Of Music & Memory Featurette – Documentary HD

 

  • Χρειάζεται να γνωρίζω μουσική και τι συμβαίνει ακριβώς σε μια συνεδρία?

Η μουσικοθεραπεία δρα ως συμπληρωματική θεραπεία και δεν απαιτείται καμία γνώση ή οποιαδήποτε σχέση με την μουσική από μεριάς του θεραπευόμενου. Σε γενικό πλαίσιο στην δεκτική μουσικοθεραπεία, ο θεραπευόμενος δέχεται ποικίλα ακούσματα και ακολουθεί συζήτηση, ενώ πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται ήχοι της φύσης για χαλάρωση, ακούσματα σε επιλεγμένες ανάλογα με την περίπτωση συχνότητες (hz), μουσικές (όλα τα είδη), εγκεφαλικά κύματα κ.λ.π, τα οποία βάσει επιστημονικών ερευνών έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν απίστευτα στην θεραπεία ασθενειών.

Effects of guided imagery and music (GIM) therapy on mood and cortisol in healthy adults

 

  • Γιατί να διαλέξω Μουσικοθεραπεία?

Η συνεδρία μοιάζει ως προς τα χαρακτηριστικά μια κλασσική συνεδρία ψυχοθεραπείας (διάρκεια, ιστορικό, κόστος κ.λ.π), ωστόσο το άκουσμα συγκεκριμένων ήχων και μουσικών (μαζί με τα εκπληκτικά αποτελέσματα που φέρουν αυτά στον ψυχισμό του καθενός) είναι η ειδοποιός διαφορά. Όπως έχει πει και ο διάσημος Ελβετός ψυχίατρος – ψυχαναλυτής Carl Gustav Jung “Η Μουσική λειτουργεί ως το πιο αρχέτυπο υλικό, μπορεί και δημιουργεί εικόνες εκεί όπου καμία άλλη θεραπεία ή λεκτική προσέγγιση δεν μπορεί», ενώ αντίστοιχα έχει τοποθετηθεί και ο Hans Christian Andersen “Where words fail, music speaks (εκεί όπου αποτυγχάνουν οι λέξεις, μιλάει η μουσική”…

 

  • Σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη της?

Η Μουσικοθεραπεία απευθύνεται – είτε ατομικά είτε ομαδικά – σε έγκυες γυναίκες και μωρά (μέθοδος Sonatal), παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (μουσικοκινητική αγωγή του Carl Orff), εφήβους, ενήλικες, ζευγάρια και υπερήλικες. Σε συνδυασμό με εργαλεία και τεχνικές ψυχολογίας, ενεργειακής θεραπείας και coaching, η Χριστίνα αναλαμβάνει και βοηθά εξαιρετικά, πάντα σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο, περιπτώσεις άγχους, δυσθυμίας, κατάθλιψης, πένθους, εξαρτήσεων, συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων, χρόνιων ασθενειών ή παθήσεων κ.λ.π. Τα οφέλη είναι τεράστια μιας και ο καθένας μπορεί να δει βελτίωση ποιότητας ζωής, έλεγχο του άγχους, ανακούφιση πόνου, έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυση μνήμης, βελτίωση επικοινωνίας, προώθηση της φυσικής αποκατάστασης κ.λ.π

Is there a role for music therapy in the recovery approach in mental health?

 

  • Ομοιότητες υπνοθεραπείας και μουσικοθεραπείας?

“Αποτελεί μέρος της θεραπείας, η επιθυμία να θεραπευτείς” είχε πει ο μεγάλος ρήτορας Σενέκας. Όντως, λοιπόν, το μεγαλύτερο κομμάτι της θεραπείας είναι η απόφαση του θεραπευόμενου να ξεπεράσει αυτά που τον απασχολούν, από εκεί και έπειτα η μορφή της θεραπείας είναι το εργαλείο που θα τον/την βοηθήσει να το κάνει ταχύτερα και συνειδητά. Το ποιο εργαλείο, λοιπόν, ταιριάζει στον καθένα είναι προσωπική απόφαση ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, την έρευνά του, το ιστορικό του και τη σχέση του με τον θεραπευτή. Η υπνοθεραπεία όπως και η μουσικοθεραπεία δρουν κατευθείαν στο υποσυνείδητο οπότε και οι αλλαγές είναι θεαματικές. Μπορούν μέσω της χρήσης του ήχου να ανασύρουν συναισθήματα, αναμνήσεις και συνειδητοποιήσεις, οι οποίες βοηθούν εκπληκτικά στην θεραπεία. Βεβαίως, μην ξεχνάμε και την χημεία μεταξύ θεραπευτή – θεραπευόμενου, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα της θεραπείας, γιατί χρησιμοποιεί την μαγική πόρτα της εμπιστοσύνης.

«Η Μουσική είναι Τέχνη και Επιστήμη Ανώτερη Όλων», ΠΛΑΤΩΝ.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΔΙΑΡΟΓΛΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, christinaedi@yahoo.gr

Σεβασμός

Wave

Εχεμύθεια

Wave

Ειλικρίνεια

Wave

Υπευθυνότητα

Wave