Τι είναι η Κρανιοϊερή θεραπεία
Η Κρανιοϊερή θεραπεία ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από τον Οστεοπαθητικό ιατρό John. E. Upledger, ο οποίος εργάστηκε από το 1975-1983 ως κλινικός ερευνητής και καθηγητής εμβιομηχανικής στη σχολή Οστεοπαθητικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Michigan. Η ομάδα του που αποτελούνταν από ανατόμους, φυσιολόγους, βιοφυσικούς και εμβιομηχανικούς (μελέτη δομής και λειτουργίας βιολογικών συστημάτων) διεξήγαγε έρευνα για τη δράση και τη λειτουργία του Κρανιοϊερού συστήματος. Τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών εξήγησαν τη λειτουργία του κρανιοιερού συστήματος και της χρήσης του για την αξιολόγηση και θεραπεία δυσλειτουργιών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η θεραπεία αυτή σήμερα κι άλλες συμπληρωματικές μέθοδοι διδάσκονται διεθνώς σε επαγγελματίες υγείας μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Upledger Institute International.
Η Κρανιοϊερή θεραπεία είναι μια ήπια και μη επεμβατική μορφή θεραπείας που στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος μέσω απαλού αγγιγματος των κρανιακών οστών, της σπονδυλικής στήλης και των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Το σύστημά μας καθημερινά δέχεται εντάσεις και στρες με αποτέλεσμα να σφίγγουν οι ιστοί και να αποδιοργανώνεται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η κρανιοιερή θεραπεία ενισχύει τον αυτόδιορθωτικό μηχανισμό από σωματικό η ψυχολογικό τραύμα επιφέροντας Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση. Εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες βελτιώνοντας τον πόνο, διορθώνοντας δυσλειτουργίες και θεραπεύοντας βαθιά τραύματα. Η θεραπεία αυτή είναι ωφέλιμη για τις ακόλουθες γενικές περιπτώσεις:
Χρόνιο πόνο: Η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση χρόνιων πόνων, όπως ημικρανίες, πονοκέφαλοι, πόνοι στον αυχένα, στην πλάτη και στις αρθρώσεις, προσφέροντας βαθιά χαλάρωση και αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα.
Στρες και άγχος: Λόγω της ήπιας και χαλαρωτικής φύσης της, η Κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες, βοηθώντας το άτομο να ανακτήσει την εσωτερική του ισορροπία και ευεξία σε ψυχικο, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο.
Διαταραχές ύπνου: Αυτή η θεραπεία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην ανακούφιση από προβλήματα όπως η αϋπνία, ενισχύοντας τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
Σωματικά και συναισθηματικά τραύματα: Η κρανιοϊερή θεραπεία είναι γνωστή για τη δυνατότητά της να βοηθά στην αποδέσμευση συναισθηματικών και σωματικών τραυμάτων που μπορεί να έχουν αποθηκευτεί στο σώμα, προάγοντας τη φυσική διαδικασία αυτοΐασης.
Προβλήματα στην κίνηση και την ευθυγράμμιση του σώματος: Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της σωστής ευθυγράμμισης του σώματος, ιδιαίτερα σε άτομα που υποφέρουν από πόνους ή δυσκαμψία λόγω κακής στάσης ή παλαιών τραυματισμών.
Αναπτυξιακές και μαθησιακές διαταραχές: Σε παιδιά, η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως διαταραχές λόγου, υπερκινητικότητα, αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Μέσω της εξισορρόπησης του κεντρικού νευρικού συστήματος, η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνοντας τη συνολική υγεία.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας
Η Κρανιοϊερή θεραπεία γίνεται σε ένα ήσυχο προστατευμένο χώρο. Ο θεραπευόμενος ξαπλώνει πλήρως ντυμένος στο θεραπευτικό κρεβάτι. Ο θεραπευτής εφαρμόζει κάποια πρωτόκολλα θεραπείας, παίρνοντας άκουσμα με τα χέρια του από τις περιοχές του σώματος του θεραπευόμενου όπου υπάρχει αδύναμη κίνησης του υγρού του εγκεφαλονωτιαίου μυελού και βρίσκει την αρχική πηγή δυσλειτουργίας. Μετά χρησιμοποιεί απαλές τεχνικές με τα χέρια, πίεσης 5-10 γραμμαρίων για να βελτιώσει την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μια συνεδρία κρατά μια ώρα η περισσότερο αν συνδυαστεί και με επιπλέον προσέγγιση για πιο δυναμική αλλαγή όπως είναι η χρήση του θεραπευτικού διαλόγου, για επίλυση τραύματος που επηρεάζει τη βιολογική λειτουργία.
Πού μπορεί να βοηθήσει η Κρανιοϊερή θεραπεία
Η Κρανιοϊερή θεραπεία βοηθά το σώμα να ενεργοποιήσει την διαδικασία αυτοίασης. Έχει αποδειχθεί από μελέτες του Upledger Institute International ότι βοηθάει σε μια πληθώρα συγκεκριμένων παθήσεων και δυσλειτουργιών.
- Ημικρανίες και πονοκεφάλους
- Χρόνιους αυχενικούς και οσφυικούς πόνους
- Άγχος και σωματικές διαταραχές σχετιζόμενες με στρες
- Διαταραχές του κινητικού συντονισμού
- Κακώσεις νωτιαίου μυελού
- Καταθλιψη
- Χρόνια κόπωση
- Ινομυαλγία
- Σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Δυσλεξία
- Διαταραχή ελλειματικής προσοχής
- Διαταραχές κεντρικού νευρικού συστήματος
- Τραύμα παιδικής ηλικίας
- Μετατραυματικό στρες
- Γυναικολογικα προβλήμετα
- Δυσκολία έκφρασης και λόγου
- Ορμονικές διαταραχές
- Θυροειδίτιδα
- Δυσκολία σύλληψης
- Ψυχοσυναισθηματικά Τραύματα
- Παγωμένα συναισθήματα
- Δυσκολία σύνδεσης με το σώμα και τα συναισθήματα
- Απώλεια μνήμης λόγω τραύματος
- Σύνδρομο κόπωσης επινεφριδίων
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού
- Και πολλές άλλες καταστάσεις που συνδέονται με το νευρικό σύστημα.
Συνδιασμός Υπνοθεραπείας και Σωματοσυναισθηματικής Απελευθέρωσης
Ο συνδιασμός της Υπνοθεραπείας και της Κρανιοϊερής θεραπείας μπορεί να μεγιστοποιήσει τα θεραπευτικά οφέλη. Η Υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη συνειδητή και την ψυχική χαλάρωση, ενώ η Κρανιοϊερή θεραπεία εστιάζει στη φυσική απελευθέρωση της έντασης και στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα. Μαζί αυτές οι μέθοδοι μπορούν να προσφέρουν μια ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία του νου και του σώματος, επιτρέποντας την πλήρη αποκατάσταση και ανανέωση του ατόμου.
Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση μέσω της μνήμης των ιστών και NLP
Η Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωσηείναι μια διαδικασία που συνδιάζει τις σωματικές τεχνικές της Κρανιοϊερής θεραπείας με την απελευθέρωση σωματοποιημένων συναισθημάτων. Η Κρανιοϊερή θεραπεία χρησιμοποιεί απαλές τεχνικές για να επαναφέρει την ισορροπία στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας την ένταση και τον πόνο. Ένα σημαντικό φαινόμενο που προκύπτει κατά την διάρκεια της Κρανιοϊερή θεραπείας είναι ότι τα κύτταρα και οι ιστοί του σώματος έχουν την δική τους μνήμη η οποία είναι ανεξάρτητη από τη μνήμη του εγκεφάλου. Πολλές φορές κατά την εφαρμογή μια τεχνικής, έρχεται μια ανάμνηση τραύματος είτε σωματική είτε ψυχολογική η οποία μέχρι τότε δεν ήταν στην συνειδητή επίγνωση του θεραπευόμενου. Η μνήμη αυτή μπορεί να είναι τόσο παλιά, ώστε να πηγαίνει πίσω στην κοιλιά της μητέρας.
Οι θεραπευτές Κρανιοϊερής θεραπείας αναγνωρίζουν ότι το σώμα αποθηκεύει συναισθηματικά τραύματα σε σωματικές δομές, όπως οι μύες και οι ιστοί. Μέσω της ήπιας πίεσης 5-10 γραμμάρια και των τεχνικών της κρανιοϊερής θεραπείας, αυτές οι αποθηκευμένες εντάσεις μπορούν να απελευθερωθούν, οδηγώντας μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος σε συναισθηματική έκφραση και σωματική αποφορτιση. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο άτομο να βιώσει και να εκφράσει συναισθήματα που μπορεί να ήταν μπλοκαρισμένα ή καταπιεσμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, βοηθώντας το σώμα και το νου να επανέλθουν στην αρχική υγιή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το σώμα αφήνει πίσω του καταπιεσμένα συναισθήματα και τραύματα που εμποδίζουν την σωστή βιολογική του λειτουργία.
Που υπερέχει η Σωματοσυναισθηματική απελευθέρωση σε σχέση με άλλες συμβατικές θεραπείες και τι επιτυγχάνει
Η Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση (SomatoEmotional Release, SER) είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που προέρχεται από την Κρανιοϊερή Θεραπεία και επικεντρώνεται στην απελευθέρωση αποθηκευμένων συναισθημάτων στο σώμα. Διαφέρει από άλλες συμβατικές θεραπείες κυρίως ως προς την προσέγγιση και τους στόχους της. Μέσω αυτής της θεραπείας επιτυγχάνεται:
Η SER στοχεύει στην απελευθέρωση συναισθημάτων που είναι αποθηκευμένα στο σώμα λόγω τραυμάτων ή χρόνιου στρες. Πιστεύεται ότι τα συναισθήματα αυτά μπορεί να έχουν φυσικές επιπτώσεις, όπως πόνο ή δυσλειτουργία. Σε αντίθεση, οι συμβατικές θεραπείες μπορεί να εστιάζουν περισσότερο στην αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων ή στην ψυχολογική ανάλυση των συναισθημάτων, χωρίς απαραίτητα να συνδέουν τα συναισθήματα με συγκεκριμένες σωματικές περιοχές.
Ολιστική θεραπευτική προσέγγιση: Όπως και η Κρανιοϊερή Θεραπεία, η SER βλέπει το σώμα και το μυαλό ως ενιαία οντότητα. Αντιμετωπίζει τις συναισθηματικές και φυσικές εκδηλώσεις ως συνδεδεμένες και προσπαθεί να απελευθερώσει τα συναισθηματικά τραύματα μέσω σωματικής εργασίας. Οι συμβατικές θεραπείες συχνά διαχωρίζουν τις ψυχολογικές από τις σωματικές θεραπείες, με ειδικούς που επικεντρώνονται είτε στο ένα είτε στο άλλο.
Εστίαση σε τραύματα και χρόνιο στρες: Η SER χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τραυμάτων και χρόνιου στρες που μπορεί να μην εκδηλώνονται με εμφανείς σωματικές βλάβες, αλλά επηρεάζουν τη συνολική ευεξία. Οι παραδοσιακές θεραπείες μπορεί να επικεντρώνονται περισσότερο στη θεραπεία των φυσικών τραυμάτων ή στη διαχείριση του στρες μέσω ψυχολογικών ή φαρμακευτικών προσεγγίσεων.
Χρησιμοποιεί την σωματική και συναισθηματική μνήμη των ιστών: Όσοι ασκούν την SER διαπιστωνουν ότι το σώμα κρατάει ενεργειακή μνήμη των τραυμάτων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη φυσική και συναισθηματική υγεία. Η θεραπεία στοχεύει στο να εντοπίσει και να απελευθερώσει αυτήν την μνήμη μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας. Αυτή η προσέγγιση δεν έχει το ίδιο επιστημονικό υπόβαθρο όπως οι συμβατικές μέθοδοι που βασίζονται σε αποδεδειγμένες φυσιολογικές αρχές.
Κύρια αλλά και Συμπληρωματική θεραπεία: Συχνά, η SER χρησιμοποιείται ως Κύρια αλλά ΚΑΙ συμπληρωματική θεραπεία μαζί με άλλες μορφές θεραπείας.
Διαδικασία καθοδηγούμενη από τον ασθενή: Η SER συχνά προσαρμόζεται ανάλογα με τις αντιδράσεις του ασθενούς κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, με τον θεραπευτή να καθοδηγεί τη διαδικασία ανάλογα με την απελευθέρωση των συναισθημάτων και τις σωματικές αντιδράσεις. Στις συμβατικές θεραπείες, οι διαδικασίες είναι συνήθως πιο δομημένες και καθοδηγούμενες από τον θεραπευτή ή το πρωτόκολλο.
Η Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση επιδιώκει την απελευθέρωση συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων που αποθηκεύονται στο σώμα μέσω ήπιων σωματικών τεχνικών, σε αντίθεση με άλλες συμβατικές θεραπείες που μπορεί να εστιάζουν περισσότερο στην ψυχολογική ανάλυση ή στη σωματική αποκατάσταση χωρίς άμεση σύνδεση με τα συναισθήματα.