Πώς η Υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει
“Και είναι μέσω της σκοτεινής νύχτας της ψυχής που αντιλαμβανόμαστε την πραγματική έννοια της χαράς”
Ο σκοπός της υπνοθεραπείας είναι να βρει την βασική αιτία της κατάθλιψης και να εστιάσει σε τρόπους αντιμετώπισης της. Τις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία θάβεται σε υποσυνείδητο επίπεδο και το άτομο ταυτίζεται με τα αρνητικά του συναισθήματα γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ο καθένας μας μπορεί να νοσήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, ωστόσο η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από μια απλή δυσαρέσκεια ή απογοήτευση. Η ψυχολογική κατάσταση αυτής της ασθένειας είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια ενώ υπάρχουν και μεγάλες συναισθηματικές αποκλείσεις. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, όπως μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι, αλλά μέρος της ψυχολογικής διαταραχής.
Η διαχείριση της εσωτερικής μας ηρεμίας με κέντρο την αγάπη και την πληρότητα στη ζωή μας είναι η πιο δύσκολη διαδικασία. Οι περισσότεροι απλά ασχολούνται με την πρακτική διαχείριση της ίδιας της ζωής χωρίς να έχουν καμία σύνδεση με τον εσωτερικό τους εαυτό. Κάποιοι προσπαθούν να συγκεντρωθούν με πάθος στον εσωτερικό τους κόσμο αγνοώντας τον καθημερινό τους κόσμο που καταρρέει. Καμία λύση από τις δύο περιπτώσεις δεν φέρνει εσωτερική ειρήνη ή ευημερία. Η δυσκολία για αυτή την ισορροπία οδηγεί στο αποτέλεσμα της κατάθλιψης. Όταν η κατάθλιψη δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να έχει επιζήμιο αποτέλεσμα στην υγεία, τα οικονομικά, την εργασία και τις σχέσεις σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατάθλιψης που τείνουν να κατηγοριοποιούνται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τα διαδεδομένα χαρακτηριστικά και τη διάρκεια τους.
Η κατάθλιψη μπορεί να προέρχεται από:
- Τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος
- Συνεχές άγχος, κοινωνική πίεση
- Ανεπίλυτες κρίσεις πανικού
- Τοξικές σχέσεις
- Φροντίδα άρρωστων συγγενών
- Απώλεια αγαπημένου προσώπου
- Χρόνια ασθένεια
Ψυχολογικά Συμπτώματα
- Αίσθηση απαισιοδοξίας
- Αίσθηση ανησυχίας, θλίψης και κενού.
- Αίσθηση νευρικότητας και θυμού
- Αίσθηση ενοχής, μειωμένης αξίας και απελπισίας
- Δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
- Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
- Απώλεια ενδιαφέροντος για παλαιότερες ασχολίες
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Σωματικά Συμπτώματα
- Αλλαγές στο μοτίβο ύπνου
- Κούραση ή εξάντληση
- Δυσκοιλιότητα
- Πόνος
- Απώλεια ή αύξηση βάρους
- Έλλειψη ενέργειας
- Απώλεια λίμπιντο
- Απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι ή δραστηριότητες
- Αναβλητικότητα
- Μειωμένη απόδοση στην εργασία
- Απόσυρση από την κοινωνική ζωή
Η ψυχολογική κατάσταση της κατάθλιψης από την αρχή ως το τέλος αποτυπώνεται στην περιγραφή του Χέιμλερ “η σκοτεινή νύχτα της ψυχής” στο παρακάτω κείμενο:
“Η σκοτεινή νύχτα της ψυχής είναι η νύχτα του θεού. Είναι η νύχτα που το σκοτάδι καταπίνει τα πάντα: τις επιθυμίες μας, τις ελπίδες μας, τις σκέψεις μας, τη διαίσθησή μας, την έκφραση μας καθώς και ότι έχουμε γιορτάσει στο παρελθόν, καθώς και οτιδήποτε για το οποίο έχουμε αισθανθεί ευγνωμοσύνη. Ακόμη και οι ύμνοι για την αγάπη του Θεού-προσευχή, εξιλέωση, περίτεχνοι ύμνοι που δοξολογούν το θεό, όλα αυτά ξαφνικά χάνονται σε ένα κενό χωρίς μα αφήσουν ίχνος.
Κάθε πράξη που κάνουμε να προσεγγίσουμε το Θεό, μας απομακρύνει και κάθε παρόμοια προσπάθεια εξανεμίζεται. Το μόνο που μένει είναι εκείνο που μπορούμε να αντιληφθούμε άμεσα : η ανθρώπινη, προσωρινή και εύθραυστη φύση μας-ύψιστα πολύτιμες στιγμές συνειδητοποίησης.
Υπάρχει περίπτωση να χάσουμε τον εαυτό μας στην σκοτεινή νύχτα της ψυχής; Όχι. Η νύχτα αυτή ενισχύει την αληθινή μας ύπαρξη στο παρόν και με αυτήν τη συνειδητοποίηση γινόμαστε προνοητικοί, ξεκάθαροι, ειλικρινείς, προσηλωμένοι στο άμεσο, χωρίς να παραπλανιόμαστε από απατηλά κοσμικά όνειρα. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν υποκύπτουμε από κανένα φόβο και καμία απειλή.
Αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα εκείνα, τους συμβολισμούς και τις εικόνες που παρουσιάζονται μπροστά μας, ως τα πέπλα του θεού.
Παραμένουμε προστατευμένοι από το σκοτάδι που μας απομονώνει από φως τόσο εκτυφλωτικό, το οποίο μας τυφλώνει παρά μας βοηθά να δούμε. Αυτό το σκοτάδι γεννά μέσα μας μια ιδιόμορφη διαύγεια που διαλύει τις ψευδαισθήσεις. Ανοίγουμε τα κανάλια επικοινωνίας και δεκτικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις και την ίδια στιγμή μένουμε σταθεροί στο κέντρο μας γνωρίζοντας τα όρια μας.
Στην σκοτεινή νύχτα της ψυχής είμαστε ότι έχει απομείνει μετά από τη φωτιά. Έχουμε εξαγνιστεί, έχουμε γίνει εσωτερικά όμορφοι και αισθανόμαστε πληρότητα. Και καθώς η σκοτεινή νύχτα ξημερώνει και αχνοφαίνεται το φως της αυγής η προσέγγιση που έχουμε προς τους άλλους είναι τώρα διαφορετική. Νιώθουμε περισσότερο συνδεδεμένοι με εκείνους και παράλληλα έχουμε βρει το κέντρο μέσα μας. Νιώθουμε αποδοχή για αυτήν την σύνδεση και παράλληλα μεγάλη ανεξαρτησία. Αντικρίζουμε τη ζωή όπως πραγματικά είναι, αντιλαμβανόμαστε την θνητότητα μας και είμαστε ανοιχτοί στα δώρα και τις προκλήσεις της.
Και είναι μέσω της σκοτεινής νύχτας της ψυχής που αντιλαμβανόμαστε την πραγματική έννοια της χαράς”
Κατάθλιψη και πνευματική αφύπνιση
Η κατάθλιψη για πολλά άτομα που την έχουν ξεπεράσει είναι μια ευκαιρία για πνευματική αφύπνιση. Μετά από αυτήν την εμπειρία οι προτεραιότητες αλλάζουν, οι στόχοι μεταβάλλονται, η ζωή αποκτά καινούργιο νόημα. Η εργασία, οι σχέσεις και τόσα άλλα μονοπάτια στη ζωή γίνονται επιλογές. Η υπνοθεραπεία συνδέεται άμεσα με το υποσυνείδητο μυαλό και μπορεί να διορθώσει την αντίληψή σας για το γεγονός ή την χρόνια κατάσταση που έχει προκαλέσει την κατάθλιψή. Στόχος της υπνοθεραπείας είναι η βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της διάθεσής σας ενώ μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε την ανεξαρτησία σας πίσω με τη σωστή υποστήριξη και ενδυνάμωση. Συγχρόνως θα αρχίσετε να βιώνετε χαρά και να κερδίσετε ωφέλιμες συνειδητοποιήσεις που θα σας βοηθήσουν να κατανοήστε και να αγαπήσετε τον εαυτό σας.
Βιβλιογραφία
- Cognitive Hypnotherapy for Depression: An Empirical Investigation
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140601177897 - Evidence-Based Hypnotherapy for Depression
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00207140903523194 - Cognitive Hypnotherapy for Major Depressive Disorder
https://www.researchgate.net/publication/225096045_Cognitive_Hypnotherapy_for_Major_Depressive_Disorder - Cognitive hypnotherapy for psychological management of depression in palliative care
http://apm.amegroups.com/article/view/17453/18507 - Handbook of Cognitive Hypnotherapy for Depression: An Evidence-based Approach
https://books.google.bg/books?id=jSS8py8Dru0C&pg=PA211&lpg=PA211&dq=depression+hypnotherapy+journal&source=bl&ots=-dmSoD3KiU&sig=ACfU3U2UleMPgTrvyJMfqRb61ppOGlgsTA&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjw57H275vkAhWnk4sKHZsiA08Q6AEwCXoECAkQAQ#v=onepage&q=depression%20hypnotherapy%20journal&f=false - Relaxation and Hypnosis in Reducing Anxious-depressive Symptoms and Insomnia among Adults
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042814024069