Κρίση Πανικού
Κρίση Πανικού
“Μια κρίση πανικού είναι η απότομη έναρξη έντονου φόβου ή ενόχλησης που φτάνει στο ανώτατο σημείο μέσα σε 10 λεπτά και περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα από τα παρακάτω συμπτώματα”.
- Έντονη ταχυπαλμία
- Ιδρώτας
- Τρέμουλο ή ανεξέλεγκτοι σπασμοί σε όλο το σώμα
- Δύσπνοια ή αίσθηση πνιγμού
- Πόνος στο στήθος ή έντονη δυσφορία
- Ναυτία ή πόνος στο στομάχι
- Αίσθημα ζάλης, ελαφριά αστάθεια ή λιποθυμία
- Απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, κρύου ή ζέστης
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
- Απώλεια αίσθησης της πραγματικότητας
- Ο φόβος απώλειας ελέγχου
- Ο φόβος θανάτου
Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Είναι σύντομες και έντονες και συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από 10 λεπτά ενώ εμφανίζονται ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση. Πολλά άτομα που έχουν βιώσει κρίση πανικού αισθάνθηκαν σαν να βίωσαν μια καρδιακή προσβολή και συχνά επισκέφτηκαν τον νοσοκομείο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κρίσεις πανικού προέρχονται από το σύστημα άμυνας ή φυγής, το οποίο ενεργοποιείται από στρες ή παλαιά τραυματικά γεγονότα. Οι κρίσεις πανικού είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν το ανθρώπινο σύστημα είναι υπερβολικά ευαισθητοποιημένο. Η νευρολογική βάση για τον πανικό δεν είναι ακριβώς μια χημική ανισορροπία, αλλά ένα υπερβολικά ευαισθητοποιημένο “σύστημα φόβου“. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η κρίση πανικού συμβαίνει μετά από οργανική εξάντληση, αυπνία, αλκοόλ, κατανάλωση ουσιών, έντονη συναισθηματική φόρτιση, ή υποσυνείδητο συσχετισμό με παλαιό τραυματικό γεγονός.
Πώς η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει
Καθώς η κρίση πανικού αρχίζει να αποκωδικοποιείται μέσα στην συνεδρία της υπνοθεραπείας, το άτομο οδηγείται να ταξιδέψει με τη δύναμη του μυαλού στην ηλικία όπου το νευρικό σύστημα άρχισε να βιώνει πρώτα τους φόβους εκείνους που δεν είχε την ικανότητα να χειριστεί. Με την χρονική μετάθεση στην παιδική ηλικία το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις στιγμές τρόμου, φόβου, ντροπής, θλίψης για να διορθώσει με τη βοήθεια του θεραπευτή την τραυματική του εμπειρία. Η υπνοθεραπεία είναι μοναδική γιατί προσεγγίζει το πρόβλημα τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά χωρίς να προκαλεί δυσφορία ή συναισθηματικό πόνο. Εντοπίζει την πηγή του μοτίβου που έχει εδραιωθεί, και το θεραπεύει.
Η σύνδεση μυαλού και σώματος επιτρέπει στο άτομο να ξεκινήσει να παρατηρεί συναισθήματα που έχουν παγιδευτεί στο φυσικό σώμα. Η αντίσταση ή η καταπολέμηση των συμπτωμάτων μιας κρίσης πανικού μπορεί συχνά να τις χειροτερεύσει. Εάν ένα άτομο ζει αποκλειστικά στο συνειδητό του μυαλό, μια κρίση πανικού τις μεγεθύνει, επειδή δεν υπάρχει καμία λογική για να εξηγήσει αυτή την εμπειρία. Η υπνοθεραπεία είναι αποτελεσματική γιατί προσκαλεί το άτομο να παρατηρήσει το υποσυνείδητο μυαλό του όπου υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να εξηγήσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μέσω της υπνοθεραπείας και των συναισθημάτων που αποκωδικοποιούνται στο υποσυνείδητο το άτομο αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνο σώμα που βιώνει ένταση και συνδέεται με τη ρίζα των συναισθημάτων του. Όταν ένα άτομο βιώνει μια κρίση πανικού, τα φυσικά συμπτώματά που νιώθει μεγεθύνονται σε μεγάλη κλίμακα και αυτό το κάνει να πιστεύει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Μια υποσυνείδητη σκέψη φόβου μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση φυσιολογικών συμπτωμάτων. Η υπνοθεραπεία δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου το άτομο μπορεί να διερευνήσει αντικειμενικά τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των κρίσεων πανικού του και να θεραπεύσει τον εαυτό του.
Η υπνοθεραπεία είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και μόνιμα τις κρίσεις αγωνίας και πανικού μέσα σε 3-6 συνεδρίες χωρίς δυσφορία ή φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα κατά τη διάρκεια των συνεδριών το άτομο βελτιώνει την αυτοπεποίθηση του. Τα αποτελέσματα είναι αντιληπτά από την πρώτη συνεδρία.
Βιβλιογραφία
- Treating Panic Disorder Hypnotically
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2017.1288608?journalCode=ujhy20
- Effects of Clinical hypnotherapy on Anxiety Symptoms
http://medind.nic.in/daa/t13/i1/daat13i1p134.pdf
- Awake-Alert Hypnosis in the Treatment of Panic Disorder: A Case Report
https://www.asch.net/portals/0/journallibrary/articles/ajch-47/iglesias2.pdf
- Using Hypnosis in the Treatment of Anxiety Disorders: Pros and Cons
https://pdfs.semanticscholar.org/cef3/15168fd3313b84f77684ca5737add06fac35.pdf
- Hypnotherapy for Anxiety in private practice: SCL-90 results and case description
http://www.integrativ-medisin.no/wp-content/uploads/2018/08/Contemporary-hypn.-anxiety.pdf