Συμπληρωματική Θεραπεία Καρκίνου
Το ψυχολογικό προφίλ των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο.
Ο καρκίνος είναι ένα σύμπτωμα που έχει τις ρίζες του σε βαθύτερα αίτια. Υπάρχουν συσσωρευμένα ψυχικά τραύματα που τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο άθελα τους έχουν σωματοποιήσει. Υπάρχει φυσικά η προδιάθεση η οποία όμως ενισχύεται από τους ψυχολογικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες. Συνήθως όταν υπάρχει μεγάλη συσσώρευση τραυμάτων, ή κάποιο σόκ, τότε ο καρκίνος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνει την εμφάνιση του. Τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο, συχνά αισθάνονατι ανίσχυρα και οργισμένα και νιώθουν συντετριμμένα, πρίν ο καρκίνος κάνει την εμφάνιση του. Έχει προηγηθεί εσωτερική σύγκρουση, καημός, πικρία, σύγχυση και ένταση γύρω από βαθύτερα προσωπικά τους θέματα. Συχνά υπάρχουν τραύματα αυτο-απόρριψης και ανεπάρκειας. Οι καρκινοπαθείς έχουν συχνά δυσαρμονικές πεποιθήσεις απέναντι σε κομμάτια του εαυτού τους με τα οποία τα άτομα αυτά δεν θέλουν να ασχοληθούν. Ενώ δίνουν αγάπη, υποστήριξη και καλοσύνη, έχουν όσον αφορά τον εαυτο τους χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και δεν αγαπούν τον εαυτό τους. Προσπαθούν να αγνοήσουν τον δικό τους πόνο φροντίζοντας τις ανάγκες των άλλων. Αναζητούν την αγάπη με αμφισβήτούμενο τρόπο και δεν μπορούν να συνδεθούν με την αγάπη ή να επιτρέψουν στο συναίσθημα αυτό να μπεί στη ζωή τους.
Οι καρκινοπαθείς πριν εκδηλώσουν αυτήν την ασθένεια, καταπιέζουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, ειδικά τον θυμό και την βαθιά οργή που νιώθουν για την πορεία της ζωής τους. Έχουν βαθύ πόνο και μακρόχρονη πικρία που οφείλεται σε ματαιωμένα σχέδια και εμπόδια των περιστάσεων αλλά και άλλων ανθρώπων. Υπάρχει μέσα τους βαθιά ενόχληση και θλίψη, που τους κάνει να πνίγονται αλλά δεν μπορούν να εκφράσουν ή να δώσουν διέξοδο στην δημιουργική τους ενέργεια. Σύμφωνα με πηγές και προσωπική παρατήρηση, κάθε σημείο του σώματος που εμφανίζεται ο καρκίνος έχει κάτι να πει για κάποιο καταπιεσμένο συναίσθημα. Για παράδειγμα ο καρκίνος του μαστού εκφράζει μπλοκαρισμένα συναισθήματα από και πρός τα μέλη της οικογένειας, αισθήματα εγκατάλειψης και μη αποδοχής ή στήριξης από την οικογένεια και την κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως τα τραύματα που υπάρχουν κρυμμένα πίσω από κάθε ιστορικό και περίπτωση, αντιμετωπίζονται μέσω της υπνοθεραπείας, μέσω της καταλληλότερης κάθε φορά τεχνικής με διαχείριση θυμού, υγιή όρια, αγάπη εαυτού, απελευθέρωση από τη συνεξάρτηση, αποτοξίνωση από επιθετικές και εκδικητικές σκέψεις και επανάκτηση ελέγχου νού και σώματος με σκοπό την ψυχοσωματική υγεία.
Πώς η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει:
Η υπνοθεραπεία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμη για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, α) σε αρχικό στάδιο, β) σε μετεγχειρητικό στάδιο αλλά και γ) στην τελική φάση. Η θεραπευτική ύπνωση απομακρύνει τον καρκινοπαθή από την συχνότητα του πόνου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει απευαισθητοποίηση ή και μεταφορά του πόνου σε άλλο μέρος, αφαιρώντας τον πόνο από το επώδυνο σημείο. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως ναυτία, τάση για έμετο, απώλεια όρεξης, άγχος, κατάθλιψη, ενοχή, θυμό, εχθρότητα, απογοήτευση, απομόνωση, μειωμένη αίσθηση αυτοεκτίμησης, φόβο θανάτου και άλλα συναφή συναισθήματα. Η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου προκαλούν αγχωτικές καταστάσεις με υψηλά επίπεδα ψυχολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών σύμφωνα με τις μελέτες των τελευταίων 20 χρόνων, οι οποίες μπορούν να προληφθούν μέσω της υπνοθεραπείας.
Σε μετεγχειρητικό στάδιο η θεραπευτική ύπνωση μειώνει τις παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης: όπως το άγχος, τον πόνο, τη ναυτία και την κόπωση. Παρέχει μείωση των συμπτωμάτων και δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις διαδικασίες της θεραπείας τους. Το όφελος της υπνοθεραπείας συνεχίζεται σε βαθος χρόνου και βελτιώνει σημαντικά την καλή διάθεση των ασθενών.
Η υπνοθεραπεία είναι επίσης αποτελεσματική στη συμπληρωματική θεραπεία της διαχείρισης ασθενών με καρκίνο που βρίσκονται σε τελική φάση. Είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση (1) της διαχείρισης του άγχους, της κατάθλιψης, του θυμού και της απογοήτευσης. (2) διαχείριση του πόνου, της κόπωσης και της αϋπνίας, (3) διαχείριση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, και (4) θετικό οραματισμό για την βελτίωσης της υγείας τους. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπνοθεραπεία βελτιώνει την ατομική ποιότητα ζωής αλλά και το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών. Οι πιο γνωστές από αυτές τις τεχνικές περιλαμβάνουν τη χρήση “θετικού οραματισμού” όπως π.χ. ενός ισχυρού στρατού λευκών αιμοσφαιρίων που σκοτώνει καρκινικά κύτταρα. Μια δεκαετής μελέτη παρακολούθησης καρκινοπαθών που περιλάμβανε 86 γυναίκες με καρκίνο, αύξησε σημαντικά τη διάρκεια και το χρόνο επιβίωσης τους. Η μελέτη αυτή είχε αντικείμενο την υποστήριξη και την έκφραση της ομάδας μια φορά την εβδομάδα ανά έτος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί οτι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές και ο χρόνος νοσηλείας για την ομάδα αυτή ήταν σημαντικά μικρότερες.
Βιβλιογραφία
- Hypnosis for Cancer Care: Over 200 Years Young
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3755455/
- Hypnotherapy in cancer care: Clinical benefits and prospective implications
- Effectiveness of Hypnotherapy with Cancer Patients’ Trajectory: Emesis, Acute Pain, and Analgesia and Anxiolysis in Procedures
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207140701338647?journalCode=nhyp20
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2017.1316233
- The effect of hypnotherapy on the quality of life in women with breast cancer
- The effect of hypnotherapy on the quality of life in women with breast cancer
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960977617307701
- Evaluation of Hypnotherapy in Pain Management of Cancer Patients: A Clinical Trial from India
- Hypnosis therapy decreases fatigue in breast cancer patients