
Συχνές Ερωτήσεις
Υπνοθεραπεία είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία υπάρχει αυξημένη θέληση για αλλαγή και εσωτερική συγκέντρωση. Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής ύπνωσης, ο θεραπευτής οδηγεί τον ενδιαφερόμενο σε μια μυϊκή και συναισθηματική αποφόρτιση και χαλάρωση μέσα από μια σειρά αναπνοών και οραματικών εικόνων. Σε αυτή την κατάσταση μέσω της καταλληλότερης κάθε φοράς τεχνικής, ο ενδιαφερόμενος καλείται να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του και να απαλλαγεί από βλαβερές συνήθειες ανθυγιεινές πεποιθήσεις, παλαιά τραύματα και εσωτερικές εμπλοκές κινητοποιώντας και ενισχύοντας την δική του θέληση.
Η θεραπευτική ύπνωση έχει τέσσερα στάδια:
1. Το στάδιο της εισαγωγής, που περιλαμβάνει απαλή μουσική, αναπνοές και χαλάρωση
2. Το στάδιο της εμβάθυνσης, κατά τη διάρκεια του οποίου προσεγγίζουμε το κέντρο μας
3. Το στάδιο της διαχείρισης του κυρίως θέματος όπου υπάρχει διάλογος με τον υπνοθεραπευτή και βιωματικές ασκήσεις
4. Το στάδιο της επαναφοράς κατά το οποίο συνειδητοποιούμε το ωφέλιμο αποτέλεσμα της συνεδρίας και επιστρέφουμε με διάλογο σε συνειδητό επίπεδο.
Το αποτέλεσμα της κάθε συνεδρίας φαίνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Χρειάζεται ένα μίνιμουμ έξη συνεδριών για τις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να χτιστεί και να μονιμοποιηθεί η απουσία του αρχικού προβλήματος.
Η θεραπευτική ύπνωση και ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι ένα εργαλείο καταπολέμησης του εσωτερικού άγχους και της αρνητικής νοοτροπίας και για αυτό τον λόγο οι τεχνικές αυτές βασίζονται στην ενθάρρυνση και την αυτοπεποίθηση. Η εργασία γίνεται με διάλογο σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο και η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτά είτε με κλειστά μάτια. Το άτομο έχει πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει, υπάρχει συνομιλία, ενώ παράλληλα γίνονται και βιωματικές ασκήσεις κατά τις οποίες χρειάζεται να έχει κινητικότητα.
Όταν η υπνοθεραπεία γίνεται από έναν άρτια εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο επαγγελματία, ο οποίος υπηρετεί αυτό που πρεσβεύει και είναι πάνω από όλα, όχι απλά επαγγελματίας αλλά άνθρωπος με την Χριστική έννοια, είναι η πιο γρήγορη μέθοδος στρατηγικής για αλλαγή νοοτροπίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας το άτομο συνδέεται με τον εσωτερικό του σύμβουλο-εαυτό και βλέπει τις περιοχές των σφαλμάτων του. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει από την πρώτη συνεδρία. Κατόπιν, μέσα από τη θέληση κάποιου να αποτινάξει το πρόβλημα αρχίζει η διόρθωση της επιζήμιας νοοτροπίας. Όμως η προσέγγιση πρέπει να γίνεται ανώδυνα. Πρέπει κάποιος να αναγνωρίσει τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος, να το συγχωρέσει και να το αποδεχτεί με αγάπη. Αυτή η συμφιλίωση δεν μπορεί να γίνει εύκολα ή ανώδυνα σε συνειδητό επίπεδο με κάποιο άλλο είδος θεραπείας. Η υπνοθεραπεία παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες εσωτερικής ασφάλειας και γαλήνης, σαν να παρακολουθεί κάποιος μια ταινία, συμπονά και ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή, που όμως είναι στην ουσία ο ίδιος του ο εαυτός.
Κάποιοι άνθρωποι υπνωτίζονται πολύ εύκολα και άλλοι πιο δύσκολα. Αυτή η ικανότητα έχει να κάνει συνήθως με την αίσθηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Η θεραπευτική ύπνωση μπορεί να γίνει με τα μάτια κλειστά ή ανοιχτά εστιάζοντας σε κάποιο σημείο. Η θέληση και η εμπιστοσύνη είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για επιτυχία.
Στην Αγγλία όπως και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Αμερική, υπάρχει μεγάλη δημοσιευμένη έρευνα γύρω από το αντικείμενο της υπνοθεραπείας. Η έρευνα αυτή εμπεριέχει την ποσοτική και ποιοτική μέθοδο, δηλαδή κλινικές μελέτες, αλλά και βιωματικές καταγεγραμμένες περιπτώσεις. Πολλές από αυτές τις έρευνες γίνονται σε νοσοκομεία, κλινικές, κοινωνικά ιδρύματα ακόμη και σχολεία. Η υπνοθεραπεία στην Αγγλία είναι πολύ διαδεδομένη και πολλά άτομα τη σπουδάζουν ακόμη και ως χόμπι για την δική τους ωφέλεια και αυτογνωσία. Υπάρχουν εγκεκριμένοι φορείς και σύλλογοι που επιβλέπουν τον κώδικα ηθικής του συγκεκριμένου επαγγέλματος και κάνουν επίβλεψη των ατόμων που την ασκούν. Η υπνοθεραπεία στην Αγγλία υπάγεται στις συμπληρωματικές θεραπείες και στο CNHC (Complementary & Natural Healthcare Council) και όχι στις εναλλακτικές, το οποίο σημαίνει ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με καμία άλλη θεραπεία. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη σε εμβρυικό στάδιο, καθώς δεν υπάρχει ακόμη κάποιος ανάλογος υπεύθυνος φορέας, επομένως η έγκριση και νομική κάλυψη πρέπει να προέρχεται από το εξωτερικό.
Είναι σαν να αναφερόμαστε στην λέξη μουσική, αλλά να μην διαχωρίζουμε το είδος της μουσικής. Η υπνοθεραπεία (θεραπευτική ύπνωση) έχει μέθοδο και αποσκοπεί στην θεραπεία. Θεραπείες όμως υπάρχουν πολλές, άρα χρειάζεται να γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι.
Η κλινική θεραπευτική ύπνωση, έχει επίσης μέθοδο και αποσκοπεί στη θεραπεία πάνω σε κλινικό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη της την κλινική εικόνα του ατόμου, τις εξετάσεις και τα συμπτώματα του. Συνδυάζει δηλαδή τη θεραπεία και βλέπει τον άνθρωπο ολιστικά, γιατί τα προβλήματα είναι ψυχοσωματικά. Πριν νοσήσει το σώμα νοσεί ο ψυχισμός μας. Δεν μπορούμε όμως να αγνοούμε ποτέ τα κλινικά συμπτώματα που μας δίνει το σώμα το οποίο μας πληροφορεί για τη σοβαρότητα της ψυχικής μας κατάστασης. Νους υγιής εν σώματι υγιή.
Συνεπώς, χωρίς τη σωστή ιατρική βάση, επαγγελματική κατάρτιση, σπουδή και την ωφέλιμη πρόθεση κάποιος υπνωτιστής δεν είναι θεραπευτής. Η επαγγελματική κατάρτιση πρέπει να γίνεται σε ένα ινστιτούτο που να δικαιούται να φέρει τον όρο της θεραπείας και να φέρει κώδικα ηθικής της Υπνοθεραπείας. Υπάρχει διαφορετική τεχνική για την αποκοπή καπνίσματος, την κατάθλιψη, την κακοποίηση, την αγοραφοβία, την ημικρανία, τα δερματικά, οπότε ένα πτυχίο υπνωτιστή δεν εμπερικλείει αυτήν την εκπαίδευση και συνεπώς δεν είναι ωφέλιμος. Υπνωτιστές βλέπουμε επίσης στην τηλεόραση, στα τσίρκο και στη θεατρική σκηνή, το οποίο θέαμα έχει ως σκοπό να εντυπωσιάσει και όχι να θεραπεύσει.
Η αναδρομή σε προηγούμενη ζωή είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο εντελώς. Είναι μια αρκετά εξειδικευμένη μέθοδος για αρκετά ιδιαίτερες περιπτώσεις.
Το ωφέλιμο αποτέλεσμα της κλινικής υπνοθεραπείας και του νευρογλωσσικού προγραμματισμού, μένουν εντυπωμένα στην μνήμη και λειτουργούν θεραπευτικά σε βάθος χρόνου, ενώ χτίζονται και μονιμοποιούνται με κάθε επιπλέον συνεδρία. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ηχογράφησης της συνεδρίας.
- Υγιή όρια και αγάπη εαυτού, πρακτική ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης
- Διακοπή καπνίσματος σε 2 ώρες
- Διαχείριση βάρους, βουλιμίας/ανορεξίας
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου/σπαστικής κολίτιδας
- Θεραπεία με αρχέτυπα βάσει Jung
- Εξισορρόπηση αρσενικής και θηλυκής ενέργειας
- Κατάθλιψη, ψυχαναγκαστική διαταραχή, αναβλητικότητα, νευρολογικές διαταραχές,
- Φοβίες, άγχος, κρίσεις πανικού, μετα-τραυματικό στρες, εσωτερικό άγχος
- Φόβος σκηνικής παρουσίας και τεχνικές ομιλίας και αυτοπεποίθησης
- Διαχείριση θυμού, ημικρανίες, έμμονες ιδέες
- Συναισθηματική εξάρτηση στη σχέση, συν-εξάρτηση στην οικογένεια,
- Αλκοολισμό
- Ψωρίαση και έκζεμα
- Έλλειψη αυτοπεποίθησης, μαθησιακές δυσκολίες
- Ανάκληση μνήμης, ενίσχυση της μάθησης
- Υπέρταση
- Βελτίωση απόδοσης σε αθλητικές επιδόσεις
- Ινομυαλγία, ψυχοσωματικοί πόνοι, νευρολογικά περιστατικά
- Αϋπνία,
- Ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο
Η υπνοθεραπεία είναι η πιο άμεση και οικονομική μορφή θεραπείας αφού μέσα σε 1-6 συνεδρίες επιτυγχάνονται ουσιαστικά και μόνιμα αποτελέσματα. Εξαίρεση αποτελούν τα δερματικά και η κατάθλιψη όπου μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες. Παράλληλα η τιμή κάθε συνεδρίας είναι σύμφωνη με τις τιμές της αγοράς στον θεραπευτικό κλάδο.
Υπνοθεραπεία – Μαρτυρίες Πελατών
Κριτήρια επιλογής Επαγγελματία Ψυχικής Υγείας:
Κλινική Υπνοθεραπεία και Θεραπευτικός Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP)
Οι κλινικοί υπνοθεραπευτές πρέπει να είναι πρώτα αυτοί θεραπευμένοι από τα δικά τους πάθη. Οφείλουν να είναι πλήρως καταρτισμένοι, επαγγελματικά και νομικά κατοχυρωμένοι από το σώμα έγκρισης τους συνεχίζουν να έχουν συνεδρίες με έναν επόπτη. Η έγκριση αυτή προέρχεται από το εξωτερικό αφού μέχρι σήμερα η ειδικότητα της κλινικής υπνοθεραπείας δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Εκτός από τις θεραπευτικές μεθόδους και την τεχνική γνώση χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα δυνατοί και ανθεκτικοί ως ψυχοσύνθεση και να είναι απαλλαγμένοι από αδυναμίες και εγωισμό. Πρέπει να έχουν λύσει ουσιαστικά τα δικά τους προσωπικά και ψυχολογικά θέματα. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία σε προσωπικό επίπεδο και θεραπεία που πρέπει να έχει προηγηθεί στον ίδιο το θεραπευτή. ΟΙ θεραπευτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι είναι απλά το μέσον της θεραπείας και να έχουν διαρκή εξέλιξη και επαγρύπνηση στο προσωπικό κομμάτι ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να έχουν την ικανότητα να αυτοθεραπεύονται με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούν και διδάσκουν.
Πρέπει να υπάρχει μεγάλη θέληση και ειλικρίνεια για να μπορέσει κάποιος να προσεγγίσει το θεραπευτικό κομμάτι και να έχει το θάρρος να δει τις αδυναμίες του και να τις διορθώσει. Δεν αρκεί να θέλει απλά να βοηθήσει. Πρέπει να υπάρχει μέσα του ως βάση το ανθρώπινο στοιχείο και η ισορροπία χωρίς συμπλέγματα ανωτερότητας η κατωτερότητας ως προς τον θεραπευόμενο. Ο σωστός θεραπευτής πρέπει να έχει νικήσει μέσα του το θυμό και να διαχειρίζεται οποιαδήποτε πρόκληση όσο αφορά τα συναισθήματα του.
Οι θεραπευτές χρειάζεται να έχουν μεγάλη καρδιά και Χριστική συμπόνοια για να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση και δυσκολία. Χρειάζεται να αγαπούν τους ανθρώπους και να έχουν ανοιχτό μυαλό, διαίσθηση μέσω εμπειρίας και ευφυία της καρδιάς. Χρειάζεται να είναι ατρόμητοι, όχι όμως σκληροί και συγχρόνως ευαίσθητοι στα μυνήματα που εκπέμπουν οι άλλοι. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ευγενή επιμονή και υπομονή. Οι σωστοί θεραπευτές δεν κάνουν πρόωρες παρεμβάσεις ούτε δίνουν πρόωρη βοήθεια έτσι ώστε το άτομο να παίρνει την ευθύνη του εαυτού του κατά την διάρκεια των βιωματικών ασκήσεων και συνειδητοποιήσεων. Οπότε κερδίζουμε χρόνο από πόνο, ψυχανάλυση και λεπτομέρειες που δεν έχουν σημασία. Αν υπάρχουν αυτές οι ποιότητες τότε η θεραπεία ενεργοποιείται άμεσα γιατί υπάρχει η επαγγελματική κατάρτιση, η ανθρώπινη σύνδεση και εμπιστοσύνη μαζί με την καλή πρόθεση για θεραπεία.
Ποια είναι τα στάδια που εφαρμόζονται κατά την ύπνωση;
Η θεραπευτική ύπνωση έχει τέσσερα στάδια:
1. Το στάδιο της εισαγωγής που περιλαμβάνει απαλή μουσική, αναπνοές και χαλάρωση
2. Το στάδιο της εμβάθυνσης κατά τη διάρκεια του οποίου προσεγγίζουμε το κέντρο μας
3. Το στάδιο της διαχείρισης του κυρίως θέματος όπου υπάρχει διάλογος με τον υπνοθεραπευτή και βιωματικές ασκήσεις
4. Το στάδιο της επαναφοράς κατά το οποίο συνειδητοποιούμε το ωφέλιμο αποτέλεσμα της συνεδρίας και επιστρέφουμε σε συνειδητό επίπεδο.
Το αποτέλεσμα της κάθε συνεδρίας φαίνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και χτίζεται ανάμεσα στις συνεδρίες. Χρειάζεται ένα μίνιμουμ έξη συνεδριών για τις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να χτιστεί και να μονιμοποιηθεί η απουσία του αρχικού προβλήματος.

Κλινική υπνοθεραπεία & Νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) : Μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία ψυχοσωματικών προβλημάτων
Η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια βαθειά κατάσταση χαλάρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας με θετικές υποβολές και οραματισμό επέρχονται ευεργετικές αλλαγές συμπεριφοράς. Σε κάθε συνεδρία το άτομο έχει τον πλήρη έλεγχο και υπάρχει διάλογος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το πρόβλημα εξετάζεται αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματική έξαρση και επέρχονται, συνειδητοποιήσεις για την τις αιτία των προβλημάτων που το άτομο αντιμετωπίζει. Έτσι, μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία επιζήμια πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς και να απαλλαγεί από εμμονές και ψυχοσωματικά προβλήματα. Η υπνοθεραπεία ανήκει στις συμπληρωματικές θεραπείες. Ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός αναφέρεται στη χρήση του μυαλού, και της γλώσσας σε συνδυασμό με υπνοθεραπεία για να εξισορροπήσει τα ημισφαίρια του εγκεφάλου. Η χρήση αυτών των δύο θεραπευτικών εργαλείων σε συνδιασμό μπορεί να επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα για οποιαδήποτε πάθηση.
Υπάρχει καταγεγραμμένη σύγχρονη έρευνα και προσωπικές μαρτυρίες (qualitative & quantitative research) των παρακάτω ψυχοσωματικών προβλημάτων και της αποθεραπεία τους. Επικοινωνήστε μαζί μου για μια πλήρη ενημέρωση πάνω στο θέμα που σας απασχολεί.
- Υγιή όρια και αγάπη εαυτού, πρακτική ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης
- Διακοπή καπνίσματος σε 2 ώρες
- Διαχείριση βάρους, βουλιμίας/ανορεξίας
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου/σπαστικής κολίτιδας
- Θεραπεία με αρχέτυπα βάσει Jung
- Εξισορρόπηση αρσενικής και θηλυκής ενέργειας
- Κατάθλιψη, ψυχαναγκαστική διαταραχή, αναβλητικότητα, νευρολογικές διαταραχές,
- Φοβίες, άγχος, κρίσεις πανικού, μετα-τραυματικό στρες, εσωτερικό άγχος
- Φόβος σκηνικής παρουσίας και τεχνικές ομιλίας και αυτοπεποίθησης
- Διαχείριση θυμού, ημικρανίες, έμμονες ιδέες
- Συναισθηματική εξάρτηση στη σχέση, συν-εξάρτηση στην οικογένεια,
- Αλκοολισμό
- Ψωρίαση και έκζεμα
- Έλλειψη αυτοπεποίθησης, μαθησιακές δυσκολίες
- Ανάκληση μνήμης, ενίσχυση της μάθησης
- Υπέρταση
- Βελτίωση απόδοσης σε αθλητικές επιδόσεις
- Ινομυαλγία, ψυχοσωματικοί πόνοι, νευρολογικά περιστατικά
- Αϋπνία,
- Ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο
Κλινική Υπνοθεραπεία – Μυθοι και Αλήθειες
Η σημασία της λήψης σωστού ιστορικού για το θεραπευτικό αποτέλεσμα
Η πρώτη λήψη ιστορικού είναι πολύ σημαντική γιατί από αυτήν εξαρτάται αν θα υπάρξει μια ποιοτική σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο. Η χημεία αυτή αναπτύσσεται από στοιχεία όπως η ειλικρίνεια, η απλότητα και η φυσικότητα αλλά και από αστάθμητους παράγοντες επικοινωνίας. Μέσα από την συζήτηση τους, θεραπευτής και θεραπευόμενος καταλαβαίνουν τα πάντα συνειδητά ή ασυνείδητά, όπως, συναισθήματα, προσωπική διάθεση, καθώς και τι εκπέμπει η συχνότητα της φωνής και τελικά κατανοούν εάν είναι ωφέλιμο να συνεργαστούν. Ο επαγγελματικός ρόλος, η συμπεριφορά και οι τεχνικές γνώσεις του υπνοθεραπευτή είναι απαραίτητα στοιχεία αλλά δεν επαρκούν για να πείσουν. Η σχέση ανάμεσα σε έναν υπνοθεραπευτή και θεραπευόμενο δεν είναι σχέση όπου ο θεραπευόμενος καλείται πέλατης ή ασθενής αλλά συνεργάτης. Η πρώτη συνέντευξη καθορίζει την ισορροπία της θεραπευτικής συνεργασίας, μια σχέση ισοτιμίας και σεβασμού όπου υπάρχει αρμονική συνεργασία με σκοπό την ψυχοσωματική ίαση. Κατά την διάρκεια των 1-6 συνεδριών κρίνεται απαραίτητη η λήψη ιστορικού, σε κάθε διαδοχική συνεδρία, καθώς έτσι γίνεται μια αντικειμενική καταμέτρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος με κοινή κλίμακα. Με αυτόν τον τρόπο το θετικό αποτέλεσμα παρατηρείται και χτίζεται από την πρώτη συνεδρία μέχρι την τελευταία όπου γίνεται και η μονιμοποίηση του. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την λήψη ιστορικού μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Κλινική Υπνοθεραπεία – Ιστορικό
Πριν από κάθε συνεδρία γίνεται η λήψη ιστορικού και συμφωνείται ένα πλάνο αντιμετώπισης των προβλημάτων καθώς και ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται. Κατά μέσο όρο 1-6 συνεδρίες επαρκούν για τη μονιμοποίηση της αλλαγής, όμως τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την πρώτη συνεδρία συνεδρία και το αποτέλεσμα χτίζεται και μονιμοποιείται διαδοχικά. Περισσότερο χρόνο απαιτούν τα δερματικά και η κατάθλιψη.
Κλινική Υπνοθεραπεία – Μέθοδοι
Ένα ξεχωριστό και συνδυαστικό κομμάτι της τεχνικής μου, αποτελεί η θεραπευτική μάσκα (Creative Hypnotherapy & mask making for the soul).
Σεβασμός

Εχεμύθεια

Ειλικρίνεια

Υπευθυνότητα
