Συχνές Ερωτήσεις
Η ύπνωση ορίζεται συνήθως ως: μια κατάσταση συνείδησης που προκαλείται με συγκεκριμένες τεχνικές και επιφέρει αλλαγές στη σκέψη, την αντίληψη και τη συμπεριφορά. (Hassett & White 1989). Στην Ελλάδα, η λέξη ύπνωση συγχέεται συχνά με την ελληνική λέξη “ύπνος”. Στο άκουσμα της λέξης υπνοθεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εντύπωση οτι θα κοιμηθούν ή θα ξεχάσουν τι συνέβη αργότερα, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Στην πρώτη του δημοσιευμένη εργασία, ο Erickson (1932) περιέγραψε πειράματα με πάνω από 300 άτομα σε χιλιάδες καταστάσεις ύπνωσης, όπου “δεν παρατηρήθηκε υπερ-υποβλητικότητα”, δηλαδή οι θεραπευόμενοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας διατηρούν την συνειδητότητα, την ταυτότητα και την ελεύθερη τους βούληση. Παρατήρησε επιπλέον οτι κατα την διάρκεια της ύπνωσης το άτομο συγκεντρώνει το νου του και παράλληλα ανακαλύπτει ικανότητες που δεν γνώριζε οτι έχει και αρχίζει να τις αξιοποιεί. (Erickson & Rossi 1976). Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας υπνοθεραπείας, ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
Εισαγωγική Συζήτηση και Χαλάρωση
Η συνεδρία ξεκινά με μια εισαγωγή όπου ο θεραπευτής εξηγεί τη διαδικασία και απαντά σε τυχόν απορίες του θεραπευόμενου. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τεχνικές χαλάρωσης, όπως καθοδηγούμενη αναπνοή και εστίαση της προσοχής, για να βοηθήσει το άτομο να ηρεμήσει και να χαλαρώσει βαθιά.
Είσοδος σε Κατάσταση Ύπνωσης
Μόλις το άτομο είναι αρκετά χαλαρό, ο θεραπευτής το καθοδηγεί σε μια κατάσταση ύπνωσης. Αυτή η κατάσταση είναι μια φυσική, βαθιά εστιασμένη κατάσταση του νου, όπου το άτομο γίνεται πιο ανοιχτό σε θετικές προτάσεις και πιο έτοιμο να δεχτεί αλλαγές.
Εργασία με ασυνείδητο
Στην κατάσταση ύπνωσης, ο θεραπευτής συνεργάζεται με το ασυνείδητο του ατόμου, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές για να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων, να αναγνωρίσει αρνητικά μοτίβα και να προτείνει θετικές αλλαγές. Οι προτάσεις μπορεί να αφορούν θέματα όπως η διαχείριση του άγχους, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η αλλαγή συνήθειων, ή η αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών.
Επαναφορά
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο θεραπευτής βοηθά το άτομο να επιστρέψει στη φυσιολογική του συνειδητή συχνότητα, αργά και προσεκτικά. Το άτομο αισθάνεται ήρεμο και αναζωογονημένο μετά τη συνεδρία και τα ωφέλιμα αποτελέσματ είναι αμέσως βιώσιμα.
Συζήτηση και Ανασκόπηση
Μετά την έξοδο από την ύπνωση, ο θεραπευόμενος μπορεί να συζητήσει την εμπειρία του με τον θεραπευτή, να μοιραστεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα της θεραπείας. Η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε μια ευρεία γκάμα προβλημάτων, όπως το άγχος, οι φοβίες, οι πεποιθήσεις και τα τραύματα. Μέσω αυτής της διαδικασίας, το άτομο μπορεί να έχει πρόσβαση στο υποσυνείδητό του, όπου μπορούν να γίνουν βαθιές και διαρκείς αλλαγές.
Η θεραπευτική Ύπνωση έχει τέσσερα στάδια:
- Το στάδιο της εισαγωγής, που περιλαμβάνει απαλή μουσική, αναπνοές και χαλάρωση
- Το στάδιο της εμβάθυνσης, κατά τη διάρκεια του οποίου προσεγγίζουμε το κέντρο μας
- Το στάδιο της διαχείρισης του κυρίως θέματος όπου υπάρχει διάλογος με τον υπνοθεραπευτή και βιωματικές ασκήσεις
- Το στάδιο της επαναφοράς κατά το οποίο συνειδητοποιούμε το ωφέλιμο αποτέλεσμα της συνεδρίας και επιστρέφουμε με διάλογο σε συνειδητό επίπεδο.
Το αποτέλεσμα της κάθε συνεδρίας φαίνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Χρειάζονται τουλάχιστον έξι συνεδριών για τις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να χτιστεί και να μονιμοποιηθεί το ωφέλιμο αποτέλεσμα.
Οι Κλινικοί Υπνοθεραπευτές πρέπει να είναι πρώτα αυτοί θεραπευμένοι από τα δικά τους πάθη. Οφείλουν να είναι πλήρως καταρτισμένοι, επαγγελματικά και νομικά κατοχυρωμένοι από το σώμα έγκρισης τους συνεχίζουν να έχουν συνεδρίες με έναν επόπτη. Η έγκριση αυτή προέρχεται από το εξωτερικό αφού μέχρι σήμερα η ειδικότητα της κλινικής υπνοθεραπείας δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Εκτός από τις θεραπευτικές μεθόδους και την τεχνική γνώση χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα δυνατοί και ανθεκτικοί ως ψυχοσύνθεση και να είναι απαλλαγμένοι από αδυναμίες και εγωισμό. Πρέπει να έχουν λύσει ουσιαστικά τα δικά τους προσωπικά και ψυχολογικά θέματα. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία σε προσωπικό επίπεδο και θεραπεία που πρέπει να έχει προηγηθεί στον ίδιο το θεραπευτή. ΟΙ θεραπευτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι είναι απλά το μέσον της θεραπείας και να έχουν διαρκή εξέλιξη και επαγρύπνηση στο προσωπικό κομμάτι ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να έχουν την ικανότητα να αυτοθεραπεύονται με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούν και διδάσκουν.
Πρέπει να υπάρχει μεγάλη θέληση και ειλικρίνεια για να μπορέσει κάποιος να προσεγγίσει το θεραπευτικό κομμάτι και να έχει το θάρρος να δει τις αδυναμίες του και να τις διορθώσει. Δεν αρκεί να θέλει απλά να βοηθήσει. Πρέπει να υπάρχει μέσα του ως βάση το ανθρώπινο στοιχείο και η ισορροπία χωρίς συμπλέγματα ανωτερότητας η κατωτερότητας ως προς τον θεραπευόμενο. Ο σωστός θεραπευτής πρέπει να έχει νικήσει μέσα του το θυμό και να διαχειρίζεται οποιαδήποτε πρόκληση όσο αφορά τα συναισθήματα του.
Οι θεραπευτές χρειάζεται να έχουν μεγάλη καρδιά και την συμπόνοια του Χριστού για να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση και δυσκολία. Χρειάζεται να αγαπούν τους ανθρώπους και να έχουν ανοιχτό μυαλό, διαίσθηση μέσω εμπειρίας και ευφυία της καρδιάς. Χρειάζεται να είναι ατρόμητοι, όχι όμως σκληροί και συγχρόνως ευαίσθητοι στα μυνήματα που εκπέμπουν οι άλλοι. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ευγενής επιμονή και υπομονή. Οι σωστοί θεραπευτές δεν κάνουν πρόωρες παρεμβάσεις ούτε δίνουν πρόωρη βοήθεια, ενώ συχνά συνεργάζονται και με άλλους θεραπευτές. Ο υπνοθεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να πάρει την ευθύνη του εαυτού του κατά την διάρκεια των βιωματικών ασκήσεων και συνειδητοποιήσεων.
Αν υπάρχουν η σωστή επαγγελματική κατάρτιση και οι παραπάνω ποιότητες τότε η θεραπεία ενεργοποιείται άμεσα γιατί υπάρχει η ανθρώπινη σύνδεση και εμπιστοσύνη μαζί με την καλή θέληση και πρόθεση για θεραπεία.
Η θεραπευτική ύπνωση, το NLP και η Κρανιοιερή θεραπεία είναι εργαλεία καταπολέμησης ψυχοσυναισθηματικών τραυμάτων, άγχους και αρνητικής νοοτροπίας. Ο συνδιασμός αυτών των θεραπειών, έχει στόχο την Σωματοσυναισθηματική απελευθέρωση, την απεξάρτηση από κάθε αμυντικό μηχανισμό που βασίζεται σε ανάγκη επιβίωσης, φυγής, επίθεσης, ή αποσύνδεσης από νού και σώμα. Προάγει επίσης την ελεύθερη βούληση και έκφραση καθώς και την ενθάρρυνση και την αυτοπεποίθηση. Ο θεραπευτής καθοδηγεί τη διαδικασία, ενώ το άτομο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των σκέψεων και των ενεργειών του και συμμετέχει ενεργά σε όλη τη διαδικασία.
Κατά την ύπνωση, το άτομο παραμένει απόλυτα συνειδητό, με τη δυνατότητα να ακούει, να σκέφτεται και να αντιδρά όπως αισθάνεται στις οδηγίες του θεραπευτή. Η εργασία γίνεται με διάλογο σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο και η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτά είτε με κλειστά μάτια. Ο θεραπευόμενος έχει πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει, υπάρχει διάλογος, ενώ παράλληλα γίνονται και βιωματικές ασκήσεις κατά τις οποίες χρειάζεται να έχει κινητικότητα. Δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να κάνει ή να πει κάτι που δεν θέλει και αν επιθυμεί να σταματήσει τη συνεδρία, μπορεί να το κάνει άμεσα γιατί έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.
α) Η Υπνοθεραπεία διαφέρει από άλλες μορφές θεραπείας κυρίως ως προς τον τρόπο που χρησιμοποιείται το υποσυνείδητο για τη θεραπεία του ατόμου.
- Εστιάζει στο ασυνείδητο
- Χρησιμοποιεί την Ύπνωση
- Δρά άμεσα
- Δίνει λύση
Συνοπτικά, η κύρια διαφορά είναι ότι η υπνοθεραπεία εστιάζει στο να επηρεάσει το ασυνείδητο μέσω ύπνωσης, ενώ άλλες μορφές θεραπείας δουλεύουν περισσότερο σε συνειδητό επίπεδο με διαφορετικές τεχνικές και προσεγγίσεις.
Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) διαφέρει από άλλες συμβατικές μορφές θεραπείας σε αρκετά σημεία:
- Εστιάζει στην επιτυχία και τα πρότυπα
- Παρέχει άμεσες τεχνικές αλλαγής
- Παρέχει ευελιξία και προσαρμοστικότητα
- Δίνει προτεραιότητα στο παρόν, χωρίς έντονη εστίαση στο παρελθόν
- Έχει πρακτική προσέγγιση στο τώρα
- Δίνει έμφαση στην αυτοβελτίωση και το Coaching
Συνοψίζοντας, το NLP είναι περισσότερο εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης και άμεσης αλλαγής, ενώ άλλες συμβατικές μορφές θεραπείας είναι πιο επικεντρωμένες στην ανάλυση, την κατανόηση, και τη μακροπρόθεσμη επεξεργασία ψυχολογικών θεμάτων.
Η Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση (SomatoEmotional Release -SER) είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που προέρχεται από την Κρανιοϊερή Θεραπεία και επικεντρώνεται στην απελευθέρωση αποθηκευμένων συναισθημάτων στο σώμα. Διαφέρει από άλλες συμβατικές θεραπείες κυρίως ως προς την προσέγγιση και τους στόχους της. Παρέχει:
- Απελευθέρωση συναισθημάτων μέσω του σώματος
- Ολιστική προσέγγιση
- Εστίαση σε τραύματα και χρόνιο στρες
- Χρησιμοποιεί ενεργειακή μνήμη
- Κύρια αλλά και Συμπληρωματική θεραπεία
- Διαδικασία καθοδηγούμενη από τον ασθενή
H Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση επιδιώκει την απελευθέρωση συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων που αποθηκεύονται στο σώμα μέσω ήπιων σωματικών τεχνικών, σε αντίθεση με άλλες συμβατικές θεραπείες που μπορεί να εστιάζουν περισσότερο στην ψυχολογική ανάλυση ή στη σωματική αποκατάσταση χωρίς ταυτόχρονη σύνδεση με τα συναισθήματα.
Η ύπνωση είναι προστάδιο του ύπνου, οπότε από τη στιγμή που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν, μπορούν και να υπνωτιστούν. Η ικανότητα να εισέλθει κάποιος άμεσα σε κατάσταση ύπνωσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι άνθρωποι υπνωτίζονται πολύ εύκολα και άλλοι πιο δύσκολα. Αυτή η ικανότητα έχει να κάνει συνήθως με την αίσθηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο δεκτικοί στην ύπνωση ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική και για να είναι επιτυχημένη ΔΕΝ χρειάζεται το άτομο να είναι σε βαθιά ύπνωση. Επιπλέον η Κρανιοιερή θεραπεία μπορεί να προσφέρει πιο βαθιά χαλάρωση και αποφόρτιση αν υπάρχει έντονη σωματοποίηση του τραύματος. Ένας έμπειρος υπνοθεραπευτής μπορεί πάντα να διακρίνει τί τεχνική χρειάζεται ο θεραπευόμενος.
Παράγοντες όπως η διάθεση, η εμπιστοσύνη προς τον θεραπευτή και η προθυμία για συνεργασία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα ενός ατόμου να υπνωτιστεί. Η θέληση για συνεργασία είναι επίσης βασικό στοιχεία επιτυχίας. Η θεραπευτική ύπνωση έχει θαυμαστά αποτελέσματα για ανθρώπους που θέλουν να θεραπευτούν.
Σε γενικές γραμμές, με την κατάλληλη προσέγγιση, σχεδόν όλοι μπορούν να υπνωτιστούν. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η βαθιά ύπνωση αντενδείκνυται όπως η σχιζοφρένεια.
Νομικό πλαίσιο και επαγγελματική εξέλιξη στην Ευρώπη
Η Υπνοθεραπεία στις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες, στην Αγγλία αλλά και στην Αμερική έχει υψηλή επιστημονική αναγνώριση. Συμπεριλαμβάνεται νομικά στα επαγγέλματα ψυχικής υγείας ως μια αξιόπιστη θεραπευτική μέθοδος, ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής. Υπάρχουν πολλές ερευνητικές μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της, κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού. Υπάρχουν εγκεκριμένοι φορείς και σύλλογοι που επιβλέπουν τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας του συγκεκριμένου επαγγέλματος και εγκεκριμένοι επόπτες που κάνουν επίβλεψη των ατόμων που την ασκούν. Στην Αγγλία, η Υπνοθεραπεία έχει ευρύτερη αποδοχή και ενημέρωση ενώ είναι περισσότερο αποδεκτή και γνωστή ως μια συμπληρωματική και εναλλακτική μορφή θεραπείας και αναγνωρίζεται από το CNHC (Complementary & Natural Healthcare Council). Υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για τα οφέλη της, και πολλοί άνθρωποι τη θεωρούν μια έγκυρη επιλογή για την αντιμετώπιση πολλών ψυχολογικών και σωματικών προβλημάτων.
Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Αμερική, υπάρχει μεγάλη δημοσιευμένη έρευνα γύρω από το αντικείμενο της υπνοθεραπείας. Η έρευνα αυτή εμπεριέχει την ποσοτική και ποιοτική μέθοδο, δηλαδή πανεπιστημιακές κλινικές μελέτες στατιστικής, αλλά και βιωματικές καταγεγραμμένες περιπτώσεις (case studies). Πολλές από αυτές τις πανεπιστημιακές έρευνες γίνονται σε νοσοκομεία, κλινικές, κοινωνικά ιδρύματα ακόμη και σχολεία και δημοσιεύονται σε επίσημες ιατρικές ιστοσελίδες. Η υπνοθεραπεία στην Αγγλία είναι πολύ διαδεδομένη και πολλά άτομα τη σπουδάζουν ακόμη και ως χόμπι για την δική τους ωφέλεια και αυτογνωσία.
Η Υπνοθραπεία στην Ελληνική κοινωνία
Στην Ελλάδα υπήρχε μέχρι πρόσφατα σκεπτικισμός και επιφύλαξη και πολλοί άνθρωποι την αντιλαμβάνονταν με σκεπτικισμό λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Ορισμένοι μπορεί να την ταυτίζαν αρχικά με κάτι μεταφυσικό. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη αύξηση της αποδοχής της υπνοθεραπείας λόγω της αποτελεσματικότητας της σε ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Πολλοί ψυχολόγοι και επαγγελματίες υγείας εκπαιδεύονται στην υπνοθεραπεία για να αυξήσουν την πελατεία τους και να έχουν άμεσα και μόνιμα αποτέλεσμα στη δουλειά τους. Πολλοί ψυχίατροι και γιατροί συνεργάζονται με υπνοθεραπευτές στην Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα. Κάθε εγκεκριμένος υπνοθεραπευτής οφείλει να έχει εκπαιδευτεί και να έχει πιστοποίηση και άδει άσκησης από το ανάλογο κρατικό κολλέγιο εξωτερικού και να λαμβάνει εποπτεία από τον προσωπικό του επόπτη.
Κλινική Υπνοθεραπεία
Η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί την ύπνωση ως εργαλείο για τη θεραπεία ψυχοσωματικών προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια της Υπνοθεραπείας, ο θεραπευτής οδηγεί το άτομο να εισέλθει σε κατάσταση ύπνωσης για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα ζητήματα όπως άγχος, εθισμούς, φοβίες ή ψυχοσωματικά προβλήματα. Μέσω της Υπνοθεραπείας, ο θεραπευτής βοηθά το άτομο να εντοπίσει και να επεξεργαστεί προβλήματα σε ένα βαθύτερο υποσυνείδητο επίπεδο, προσφέροντας έτσι ανακούφιση, απεγγραφή από τραυματικές μνήμες και αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση από τον θεραπευτή.
Πώς διαφέρει από την Ύπνωση
Η επαγγελματική κατάρτιση ενός Υπνοθεραπευτή πρέπει να γίνεται σε ένα αναγνωρισμένο ινστιτούτο, εγκεκριμένο από κρατικό μηχανισμό εξωτερικού, με εποπτεία και νομοθετικό πλάισιο και να ακολουθεί τον κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας της υπνοθεραπείας που ακολουθούν τα υπόλοιπα επαγγέλματα ψυχικής υγείας. Η θεραπευτική ύπνωση, έχει μεθοδολογία και αποσκοπεί σε θεραπεία ενίοτε και σε κλινικό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη της την συμπτωματολογία π.χ. ευερέθιστο έντερο, αυπνοία, νευρολογικά περιστατικά. Συνδιάζει δηλαδή την ολιστική θεραπεία, γιατί πριν νοσήσει το σώμα νοσεί ο ψυχισμός μας το οποίο μας πληροφορεί για τη σοβαρότητα της ψυχικής μας κατάστασης. Ένας υπνοθεραπευτής μπορεί να συνεργαστεί ωφέλιμα και με άλλους επαγγελματίες υγείας και να συνεισφέρει κα στο δικό τους έργο βελτιώνοντας την δεκτικότητα και το αποτέλεσμα.
Υπνωτισμός
Ο υπνωτισμός από μόνος του δεν είναι απαραίτητα θεραπευτικός. Συνεπώς χωρίς τη σωστή ιατρική βάση, επαγγελματική κατάρτιση, έρευνα και την νομική έγκριση ένας υπνωτιστής δεν είναι θεραπευτής. ‘Ενα πτυχίο υπνωτιστή δεν έιναι πτυχίο Υπνοθεραπευτή. Υπνωτιστές βλέπουμε επίσης στην τηλεόραση, σε κάποιο τσίρκο και στη θεατρική σκηνή, το οποίο θέαμα έχει ως σκοπό να εντυπωσιάσει και όχι να θεραπεύσει.
Η Αναδρομή σε προηγούμενη ζωή – Διευρυμένα Πεδία Συνειδητότητας
Αυτό είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο εντελώς. Είναι μια αρκετά εξειδικευμένη μέθοδος που περνά από στάδια αναδρομής στην παιδική ηλικία, της αίσθησης στην κοιλιά της μητέρας και πηγαινεί πίσω στην δημιουργία του κυττάρου. Είναι μια μέθοδος για αρκετά ιδιαίτερες περιπτώσεις κατόπιν ιστορικού. Ο όρος αναδρομή σε προγούμενη ζωή είναι ένας εκλαϊκευμένος όρος πλέον ενώ ο σωστός είναι Διευρυμένα Πεδία Συνειδητότητας.
Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής ύπνωσης, το άτομο παραμένει σε εγρήγορση και γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω του, διατηρώντας τον έλεγχο. Το ωφέλιμο αποτέλεσμα της κλινικής Υπνοθεραπείας, του NLP και της Κρανιοιερής μένουν εντυπωμένα στην μνήμη και to σώμα ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν θεραπευτικά και να διευρύνονται σε βάθος χρόνου. Το θετικό αποτέλεσμα είναι μόνιμο καθώς χτίζεται και μονιμοποιείται σε κάθε συνεδρία. Μετά το τέλος της συνεδρίας, οι αναμνήσεις είναι αρκετά καθαρές. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα ηχογράφησης της συνεδρίας.
Η υπνοθεραπεία είναι μια θεραπευτική διαδικασία που χρησιμοποιεί την ύπνωση για να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει προβλήματα, να αλλάξει αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, και να βελτιώσει τη συνολική του ευεξία. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας υπνοθεραπείας, ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
Η Κλινική Υπνοθεραπεία και το NLP είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν διάφορα ψυχολογικά, συναισθηματικά και σωματικά ζητήματα όπως:
- Υγιή όρια και αγάπη εαυτού, πρακτική ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης
- Διακοπή καπνίσματος σε 2 ώρες
- Διαχείριση βάρους, βουλιμίας/ανορεξίας
- Τραύμα βιολογικής λειτουργίας/Ορμονική εξισορρόπηση
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου/σπαστικής κολίτιδας
- Εξισορρόπηση αρσενικής και θηλυκής ενέργειας
- Κατάθλιψη, ψυχαναγκαστική διαταραχή/ αναβλητικότητα/ νευρολογικές διαταραχές,
- Φοβίες/ άγχος/κρίσεις πανικού/μετα-τραυματικό στρες/εσωτερικό άγχος
- Φόβος σκηνικής παρουσίας/ τεχνικές ομιλίας/ αυτοπεποίθησης
- Διαχείριση θυμού/ημικρανίες/ έμμονες ιδέες
- Συναισθηματική εξάρτηση στη σχέση/συνεξάρτηση στην οικογένεια,
- Ψωρίαση/έκζεμα
- Κρίσεις πανικού
- Έλλειψη αυτοπεποίθησης/ μαθησιακές δυσκολίες
- Ανάκληση μνήμης/ ενίσχυση της μάθησης
- Διαχείριση θυμού/υπέρταση
- Βελτίωση απόδοσης σε αθλητικές επιδόσεις
- Ινομυαλγία/ ψυχοσωματικοί πόνοι/ νευρολογικά περιστατικά
- Αϋπνία,/ αρνητικές σκέψεις
- Ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο/προετοιμασία για χειρουργείο
Η Κρανιοϊερή θεραπεία είναι μια ήπια και μη επεμβατική μορφή θεραπείας που στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος μέσω της χειραγώγησης των κρανιακών οστών, της σπονδυλικής στήλης και των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη σε διάφορες περιπτώσεις, όπως:
Χρόνιος πόνος: Η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση χρόνιων πόνων, όπως ημικρανίες, πονοκέφαλοι, πόνοι στον αυχένα, στην πλάτη και στις αρθρώσεις, προσφέροντας βαθιά χαλάρωση και αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα.
Στρες και άγχος: Λόγω της ήπιας και χαλαρωτικής φύσης της, η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες, βοηθώντας το άτομο να ανακτήσει την εσωτερική του ισορροπία και ευεξία.
Διαταραχές ύπνου: Αυτή η θεραπεία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην ανακούφιση από προβλήματα όπως η αϋπνία, ενισχύοντας τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
Διαταραχές ενδοκρινικού, θυροειδή, ορμονικού και υπόφυσης: Η μέθοδος αυτή προσφέρει εξισορρόπηση.
Σωματικά και συναισθηματικά τραύματα: Η κρανιοϊερή θεραπεία είναι γνωστή για τη δυνατότητά της να βοηθά στην αποδέσμευση συναισθηματικών και σωματικών τραυμάτων που μπορεί να έχουν αποθηκευτεί στο σώμα, προάγοντας τη φυσική διαδικασία αυτοΐασης.
Προβλήματα στην κίνηση και την ευθυγράμμιση του σώματος: Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της σωστής ευθυγράμμισης του σώματος, ιδιαίτερα σε άτομα που υποφέρουν από πόνους ή δυσκαμψία λόγω κακής στάσης ή τραυματισμών.
Αναπτυξιακές και μαθησιακές διαταραχές: Σε παιδιά, η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως διαταραχές λόγου, υπερκινητικότητα, αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Μέσω της εξισορρόπησης του κεντρικού νευρικού συστήματος, η κρανιοϊερή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνοντας τη συνολική υγεία.
Ο συνδιασμός Υπνοθεραπείας, NLP και της Κρανιοιερής θεραπείας, είναι στην πραγματικότητα μια πολύ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ λύση με τιμές παρόμοιες με τα υπόποιπα επαγγέλματα ψυχικής υγείας. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές κλασσικές θεραπείες που μπορεί να απαιτούν συχνές συνεδρίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, το παραπάνω τρίπτυχο συχνά παράγει ταχύτερα αποτελέσματα, ενώ επιτρέπει τη διαρκή αλλαγή και βελτίωση σε διάφορους τομείς της ζωής, όπως η υγεία, οι σχέσεις, η καριέρα και η προσωπική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει συνολικά λιγότερες συνεδρίες που μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα στους θεραπευόμενους, ενώ παράλληλα έχει ΜΟΝΙΜΑ αποτελέσματα. Ο συνδιασμός των τεχνικών, Κλινική Υπνοθεραπεία, NLP και Κρανιοιερή θεραπεία προάγουν την Σωματοσυναισθηματική Απελευθέρωση και παρέχουν:
Βελτιωμένη ψυχική υγεία: O συνδιασμός αυτός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στη θεραπεία καταστάσεων ψυχικής υγείας όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το PTSD και άλλα. Με την πρόσβαση στο υποσυνείδητο κατά τη διάρκεια των συνεδριών,τα άτομα μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που συμβάλλουν σε αυτές τις καταστάσεις. Με συνεχή εξάσκηση και ενίσχυση, οι θεραπευόμενοι βιώνουν μακροπρόθεσμα βελτιωμένη ψυχική και σωματική υγεία.
Ενισχυμένη αυτογνωσία: Οι θεραπευόμενοι είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το υποσυνείδητο μυαλό τους και να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους. Αυτή η αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσωπική διορατικότητα και σαφήνεια σχετικά με τους στόχους, τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τα κίνητρα κάποιου. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα είναι καλύτερα εξοπλισμένα να λαμβάνουν αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τον πραγματικό τους εαυτό, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη ικανοποίηση και πληρότητα στη ζωή.
Εξάλειψη περιοριστικών πεποιθήσεων: Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να πετάξουν τις περιοριστικές πεποιθήσεις τους που τους εμποδίζουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, αντικαθιστώντας τα αρνητικά πρότυπα σκέψης με θετικά. Με αυτόν τον τρόπο οι πελάτες είναι σε θέση να κάνουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά τους.
Βελτιωμένη σωματική υγεία: Η σύνδεση μυαλού-σώματος είναι ισχυρή και η τεχνική αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της σωματικής υγείας. Αξιοποιώντας τη δύναμη του υποσυνείδητου νου, η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν τον χρόνιο πόνο, να μειώσουν τα επίπεδα άγχους, να βελτιώσουν τον ύπνο και ακόμη και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμπερασματικά, τα μακροπρόθεσμα οφέλη υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος. Με βιώσιμα αποτελέσματα, βελτιωμένη ψυχική και σωματική υγεία, ενισχυμένη αυτογνωσία και υπέρβαση περιοριστικών πεποιθήσεων, η επένδυση στο τρίπτυχο, Κλινικη Υπνοθεραπεία, NLP και Κρανιοιερή είναι πραγματικά μια επένδυση στην υγεία μας που είναι οτι πιο σημαντικό έχουμε.
Υπνοθεραπεία - Μαρτυρίες Πελατών
Κριτήρια επιλογής Επαγγελματία Ψυχικής Υγείας:
Κλινική Υπνοθεραπεία και Θεραπευτικός Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP)
Οι κλινικοί υπνοθεραπευτές πρέπει να είναι πρώτα αυτοί θεραπευμένοι από τα δικά τους πάθη. Οφείλουν να είναι πλήρως καταρτισμένοι, επαγγελματικά και νομικά κατοχυρωμένοι από το σώμα έγκρισης τους συνεχίζουν να έχουν συνεδρίες με έναν επόπτη. Η έγκριση αυτή προέρχεται από το εξωτερικό αφού μέχρι σήμερα η ειδικότητα της κλινικής υπνοθεραπείας δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Εκτός από τις θεραπευτικές μεθόδους και την τεχνική γνώση χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα δυνατοί και ανθεκτικοί ως ψυχοσύνθεση και να είναι απαλλαγμένοι από αδυναμίες και εγωισμό. Πρέπει να έχουν λύσει ουσιαστικά τα δικά τους προσωπικά και ψυχολογικά θέματα. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία σε προσωπικό επίπεδο και θεραπεία που πρέπει να έχει προηγηθεί στον ίδιο το θεραπευτή. ΟΙ θεραπευτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι είναι απλά το μέσον της θεραπείας και να έχουν διαρκή εξέλιξη και επαγρύπνηση στο προσωπικό κομμάτι ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να έχουν την ικανότητα να αυτοθεραπεύονται με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούν και διδάσκουν.
Πρέπει να υπάρχει μεγάλη θέληση και ειλικρίνεια για να μπορέσει κάποιος να προσεγγίσει το θεραπευτικό κομμάτι και να έχει το θάρρος να δει τις αδυναμίες του και να τις διορθώσει. Δεν αρκεί να θέλει απλά να βοηθήσει. Πρέπει να υπάρχει μέσα του ως βάση το ανθρώπινο στοιχείο και η ισορροπία χωρίς συμπλέγματα ανωτερότητας η κατωτερότητας ως προς τον θεραπευόμενο. Ο σωστός θεραπευτής πρέπει να έχει νικήσει μέσα του το θυμό και να διαχειρίζεται οποιαδήποτε πρόκληση όσο αφορά τα συναισθήματα του.
Οι θεραπευτές χρειάζεται να έχουν μεγάλη καρδιά και Χριστική συμπόνοια για να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση και δυσκολία. Χρειάζεται να αγαπούν τους ανθρώπους και να έχουν ανοιχτό μυαλό, διαίσθηση μέσω εμπειρίας και ευφυία της καρδιάς. Χρειάζεται να είναι ατρόμητοι, όχι όμως σκληροί και συγχρόνως ευαίσθητοι στα μυνήματα που εκπέμπουν οι άλλοι. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ευγενή επιμονή και υπομονή. Οι σωστοί θεραπευτές δεν κάνουν πρόωρες παρεμβάσεις ούτε δίνουν πρόωρη βοήθεια έτσι ώστε το άτομο να παίρνει την ευθύνη του εαυτού του κατά την διάρκεια των βιωματικών ασκήσεων και συνειδητοποιήσεων. Οπότε κερδίζουμε χρόνο από πόνο, ψυχανάλυση και λεπτομέρειες που δεν έχουν σημασία. Αν υπάρχουν αυτές οι ποιότητες τότε η θεραπεία ενεργοποιείται άμεσα γιατί υπάρχει η επαγγελματική κατάρτιση, η ανθρώπινη σύνδεση και εμπιστοσύνη μαζί με την καλή πρόθεση για θεραπεία.
Ποια είναι τα στάδια που εφαρμόζονται κατά την ύπνωση;
Η θεραπευτική ύπνωση έχει τέσσερα στάδια:
1. Το στάδιο της εισαγωγής που περιλαμβάνει απαλή μουσική, αναπνοές και χαλάρωση
2. Το στάδιο της εμβάθυνσης κατά τη διάρκεια του οποίου προσεγγίζουμε το κέντρο μας
3. Το στάδιο της διαχείρισης του κυρίως θέματος όπου υπάρχει διάλογος με τον υπνοθεραπευτή και βιωματικές ασκήσεις
4. Το στάδιο της επαναφοράς κατά το οποίο συνειδητοποιούμε το ωφέλιμο αποτέλεσμα της συνεδρίας και επιστρέφουμε σε συνειδητό επίπεδο.
Το αποτέλεσμα της κάθε συνεδρίας φαίνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και χτίζεται ανάμεσα στις συνεδρίες. Χρειάζεται ένα μίνιμουμ έξη συνεδριών για τις περισσότερες περιπτώσεις, ώστε να χτιστεί και να μονιμοποιηθεί η απουσία του αρχικού προβλήματος.
Κλινική υπνοθεραπεία & Νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) : Μια γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία ψυχοσωματικών προβλημάτων
Η κλινική υπνοθεραπεία είναι μια βαθειά κατάσταση χαλάρωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας με θετικές υποβολές και οραματισμό επέρχονται ευεργετικές αλλαγές συμπεριφοράς. Σε κάθε συνεδρία το άτομο έχει τον πλήρη έλεγχο και υπάρχει διάλογος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το πρόβλημα εξετάζεται αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματική έξαρση και επέρχονται, συνειδητοποιήσεις για την τις αιτία των προβλημάτων που το άτομο αντιμετωπίζει. Έτσι, μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία επιζήμια πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς και να απαλλαγεί από εμμονές και ψυχοσωματικά προβλήματα. Η υπνοθεραπεία ανήκει στις συμπληρωματικές θεραπείες. Ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός αναφέρεται στη χρήση του μυαλού, και της γλώσσας σε συνδυασμό με υπνοθεραπεία για να εξισορροπήσει τα ημισφαίρια του εγκεφάλου. Η χρήση αυτών των δύο θεραπευτικών εργαλείων σε συνδιασμό μπορεί να επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα για οποιαδήποτε πάθηση.
Υπάρχει καταγεγραμμένη σύγχρονη έρευνα και προσωπικές μαρτυρίες (qualitative & quantitative research) των παρακάτω ψυχοσωματικών προβλημάτων και της αποθεραπεία τους. Επικοινωνήστε μαζί μου για μια πλήρη ενημέρωση πάνω στο θέμα που σας απασχολεί.
- Υγιή όρια και αγάπη εαυτού, πρακτική ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης
- Διακοπή καπνίσματος σε 2 ώρες
- Διαχείριση βάρους, βουλιμίας/ανορεξίας
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου/σπαστικής κολίτιδας
- Θεραπεία με αρχέτυπα βάσει Jung
- Εξισορρόπηση αρσενικής και θηλυκής ενέργειας
- Κατάθλιψη, ψυχαναγκαστική διαταραχή, αναβλητικότητα, νευρολογικές διαταραχές,
- Φοβίες, άγχος, κρίσεις πανικού, μετα-τραυματικό στρες, εσωτερικό άγχος
- Φόβος σκηνικής παρουσίας και τεχνικές ομιλίας και αυτοπεποίθησης
- Διαχείριση θυμού, ημικρανίες, έμμονες ιδέες
- Συναισθηματική εξάρτηση στη σχέση, συν-εξάρτηση στην οικογένεια,
- Αλκοολισμό
- Ψωρίαση και έκζεμα
- Έλλειψη αυτοπεποίθησης, μαθησιακές δυσκολίες
- Ανάκληση μνήμης, ενίσχυση της μάθησης
- Υπέρταση
- Βελτίωση απόδοσης σε αθλητικές επιδόσεις
- Ινομυαλγία, ψυχοσωματικοί πόνοι, νευρολογικά περιστατικά
- Αϋπνία,
- Ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο
Κλινική Υπνοθεραπεία - Μυθοι και Αλήθειες
Η σημασία της λήψης σωστού ιστορικού για το θεραπευτικό αποτέλεσμα
Η πρώτη λήψη ιστορικού είναι πολύ σημαντική γιατί από αυτήν εξαρτάται αν θα υπάρξει μια ποιοτική σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο. Η χημεία αυτή αναπτύσσεται από στοιχεία όπως η ειλικρίνεια, η απλότητα και η φυσικότητα αλλά και από αστάθμητους παράγοντες επικοινωνίας. Μέσα από την συζήτηση τους, θεραπευτής και θεραπευόμενος καταλαβαίνουν τα πάντα συνειδητά ή ασυνείδητά, όπως, συναισθήματα, προσωπική διάθεση, καθώς και τι εκπέμπει η συχνότητα της φωνής και τελικά κατανοούν εάν είναι ωφέλιμο να συνεργαστούν. Ο επαγγελματικός ρόλος, η συμπεριφορά και οι τεχνικές γνώσεις του υπνοθεραπευτή είναι απαραίτητα στοιχεία αλλά δεν επαρκούν για να πείσουν. Η σχέση ανάμεσα σε έναν υπνοθεραπευτή και θεραπευόμενο δεν είναι σχέση όπου ο θεραπευόμενος καλείται πέλατης ή ασθενής αλλά συνεργάτης. Η πρώτη συνέντευξη καθορίζει την ισορροπία της θεραπευτικής συνεργασίας, μια σχέση ισοτιμίας και σεβασμού όπου υπάρχει αρμονική συνεργασία με σκοπό την ψυχοσωματική ίαση. Κατά την διάρκεια των 1-6 συνεδριών κρίνεται απαραίτητη η λήψη ιστορικού, σε κάθε διαδοχική συνεδρία, καθώς έτσι γίνεται μια αντικειμενική καταμέτρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος με κοινή κλίμακα. Με αυτόν τον τρόπο το θετικό αποτέλεσμα παρατηρείται και χτίζεται από την πρώτη συνεδρία μέχρι την τελευταία όπου γίνεται και η μονιμοποίηση του. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την λήψη ιστορικού μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Κλινική Υπνοθεραπεία - Ιστορικό
Πριν από κάθε συνεδρία γίνεται η λήψη ιστορικού και συμφωνείται ένα πλάνο αντιμετώπισης των προβλημάτων καθώς και ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται. Κατά μέσο όρο 1-6 συνεδρίες επαρκούν για τη μονιμοποίηση της αλλαγής, όμως τα αποτελέσματα είναι εμφανή από την πρώτη συνεδρία συνεδρία και το αποτέλεσμα χτίζεται και μονιμοποιείται διαδοχικά. Περισσότερο χρόνο απαιτούν τα δερματικά και η κατάθλιψη.
Κλινική Υπνοθεραπεία - Μέθοδοι
Ένα ξεχωριστό και συνδυαστικό κομμάτι της τεχνικής μου, αποτελεί η θεραπευτική μάσκα (Creative Hypnotherapy & mask making for the soul).