Θεραπεύοντας το εσωτερικό παιδί

“Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει συνήθως σωματοποίηση  των αρνητικών συναισθημάτων και αποποίηση της ευθύνης του εαυτού. Όποια κατάσταση κι αν είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν στην παιδική ηλικία, είναι τώρα εκτός κλίμακας και προκαλεί πρόβλημα στην φυσική και συναισθηματική υγεία.”

Όλοι μας έχουμε ενσωματωμένο μέσα μας, ένα μικρό παιδί το οποίο πολλές φορές υποσυνείδητα καθορίζει τις αποφάσεις και την συμπεριφορά μας. Κατά την διάρκεια της εξέλιξης μας αλλά και της ανάπτυξής μας, όλοι μας βιώσαμε κάποια αρνητικά συναισθήματα ο καθένας βέβαια ανάλογα με την παιδική του ηλικία και τις καταστάσεις κάτω από τις οποίες μεγάλωσε. Μπορεί ακόμη ο φόβος/πόνος/σκεπτο-μορφή, να έχει δημιουργηθεί σε μεγαλύτερη ηλικία σε μια στιγμή που αισθανόμαστε ευάλωτοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι από εμάς να έχουμε «κολλήσει» σε κάποια από αυτά τα συναισθήματα και να έχουμε χάσει την πραγματική αίσθηση της κλίμακας του φόβου, έτσι ώστε τα  γεγονότα που συνέβησαν στην παιδική μας ηλικία  να φαντάζουν τεράστια στα μάτια μας. Υπάρχει μια θυματοποίηση εδώ που δεν πρέπει να ξεφύγει από το μέτρο γιατί η δυστυχία αυτού του παιδιού το φέρνει στα άκρα. Η αναγνώριση αυτής της τάσης πρέπει να αναγνωριστεί από το ίδιο. Μόνο τότε θα μπορέσει το πληγωμένο παιδί να θεραπευτεί και να μεγαλώσει.

Περιπτώσεις του αρχετύπου του πληγωμένου παιδιού:

 • Βαθύς φόβος αλλαγής λόγω μακροχρόνιας σχέσης με το τραύμα
 • Αίσθηση ότι κανείς δεν καταλαβαίνει πόσο άσχημα νιώθει
 • Δεν μπορείς να ξεπεράσει αισθήματα που το πλήγωσαν ή ενοχές
 • Ταύτιση με το τραύμα ή την ασθένεια
 • Αισθάνεται ότι έχει σπάσει και εμφανίζει σημάδια παραίτησης
 • Εικόνα Κατάθλιψης
 • Θέλει να δώσει σε κάποιον άλλον την ευθύνη του εαυτού του
 • Βουτηγμένο σε καταστάσεις τραγωδίας, πόνου και βασάνων

Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό το πληγωμένο παιδί δεν εμφανίστηκε ξαφνικά αλλά κουβαλά μέσα του αυτά τα συναισθήματα για πάρα πολύ καιρό. Όσον αφορά τις σχέσεις του με τους άλλους  το πληγωμένο παιδί, όταν είναι έτοιμο θέλει να ξεφύγει πλέον από αυτό το στάδιο και να προχωρήσει στη θεραπεία του (Το αρχέτυπο του ήρωα-στάδιο αποθεραπείας).Το πληγωμένο παιδί μέσα του είχε ίσως κατά την διάρκεια της ζωής σου κάποιες τραυματικές εμπειρίες. Αυτό το τραύμα μέχρι σήμερα δεν έχει θεραπευτεί αλλά αισθάνεται ότι είναι αβάσταχτο καθώς αυτό το παιδί μέσα του αισθάνεται εγκαταλελειμμένο, παρεξηγημένο, αντιπαθητικό ακόμη και από τον ίδιο του τον εαυτό.

Αυτό έχει δημιουργήσει μια ευαισθησία/ έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Αυτό είναι που κάνει το μυαλό του μικρού παιδιού. Όταν το πληγωμένο παιδί δεν λαμβάνει την απάντηση η συμπεριφορά που νομίζει ότι αξίζει υπάρχει μία παιδική αντίδραση. Το να μεταθέτει την υπευθυνότητα σε κάποιον άλλον απελευθερώνει το πληγωμένο παιδί από την ευθύνη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το εσωτερικό σου παιδί μπορεί να έχει υποφέρει στο παρελθόν από:

1)Παραμέληση από μητέρα ή πατέρα/υπερκαλυπτικές προσωπικότητες

2)Πιθανό τραύμα από υπερβολική πίεση/αγχωδη διαταραχή.

3)Υπερβολικές απαιτήσεις από γονείς και από τον ίδιο εαυτό

4) Αίσθηση διαφορετικότητας και απομόνωση στην παιδική ηλικία.

Ο πόνος από το τραύμα της παιδικής ή ευαίσθητης ηλικίας θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στην ενήλικη ζωή σαν ταινία, μέχρι το  τραύμα να αναγνωριστεί και να θεραπευτεί.  Το πληγωμένο παιδί εκφράζει τον πόνο του με ακριβή περιγραφή και πολλές λεπτομέρειες γιατί θέλει ένα κοινό. Όταν νιώθει ότι μοιράζεται τον πόνο, η σκέψη αυτή για μια στιγμή τον ευχαριστεί, αμέσως όμως και με την ακουστική επανάληψη του προβλήματος, πείθεται ολοένα και περισσότερο για το κακό που το έχει βρει. Αυτή η ανάγκη επισημαίνει μια παιδική αδικία στην ψυχή του πληγωμένου παιδιού, σύμφωνα με τα δικά του μάτια. Νιώθει ότι δεν έχει αγαπηθεί και οτι έχει αδικηθεί. Αυτό το συναίσθημα επιστρέφει τώρα στην ενήλικη ζωή έντονο ως αγχώδης διαταραχή και θυματοποίηση και συχνά με οργή, χωρίς όμως να μπορεί να εστιάσει την αιτία της δυστυχίας του στην τωρινή ζωή. Στα παιδικά του μάτια αυτή η αδικία είναι τεράστια και τώρα στην ενήλικη ζωή η κλίμακα έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις.

Υπάρχουν πάντοτε στο πληγωμένο παιδί εγκλωβισμένα κάποια συναισθήματα ανεπάρκειας. Αυτός ο διαστρεβλωμένος φακός, όταν δημιουργηθεί δίνει στο χρώμα, στο σχήμα και στην αντίληψη της ζωής μία αρνητική προοπτική. Αυτό δεν έχει πλέον καμία σημασία, γιατί όλα ξεπερνιούνται όταν συνειδητοποιήσει οτι για να θεραπευτεί πρέπει να γίνει αυτό ακριβώσ που θέλει να πάρει από τους άλλους. Κάποιες φορές οι άνθρωποι, άθελα τους να πληγώνουν, εμείς όμως μπορούμε να δούμε το καλό σε αυτήν την εμπειρία μπορούμε να δούμε τι μάθημα πήραμε, και πώς αναστρέψαμε ένα αρνητικό συναίσθημα σε θετικό. Αυτή είναι η προσέγγιση της αντιστροφής αυτής της κατάστασης.

Ένα βαθύτερος πνευματικός λόγος για ότι συμβαίνει είναι ότι το κομμάτι αυτό μέσα μας δεν θέλει να θεραπευτεί τυχαία. Πρόκειται για μια αρνητική υποβολή που έχει μπει στο υποσυνείδητο του πληγωμένου παιδιού, που πιστεύει ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί. Η ψυχο-συναισθηματική θεραπεία πρέπει να δημιουργήσει ένα ασφαλές πεδίο έτσι ώστε αυτό το παιδί  να βρει το δρόμο που οδηγεί στην ωριμότητα και στην αυτογνωσία. Γι’ αυτό το πληγωμένο παιδί θέλει να ταλαιπωρηθεί πριν θεραπευτεί και δεν επιτρέπει στη θεραπεία του να γίνει με εύκολο τρόπο. Αυτό εξηγεί γιατί μετά το στάδιο της αποθεραπείας το πληγωμένο παιδί μετατρέπεται συμβολικά στο αρχέτυπο του  ήρωα. Στην παιδική μας ηλικία μάθαμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας ως κριτές, ως η ‘επικριτική φωνή του γονιού’ και όχι ως αντικειμενικοί παρατηρητές. Η επικριτική αυτή φωνή μας προσδίδει νευρικότητα που είναι συνδεδεμένη με την αποδοχή, την απόρριψη και το γενικό αίσθημα ότι δεν κάνουμε κάτι καλά. Συναισθήματα όπως ντροπή, ενοχή και φόβος τώρα πλέον είναι καιρός να απελευθερωθούν, γιατί τώρα οι ανάγκες μας δεν απαιτούν απλά να επιβιώσουμε αλλά να ζήσουμε ελεύθεροι απολαμβάνοντας τη ζωή!

Εδώ και τώρα λοιπόν, πετάμε μακριά στερεότυπα και το παλιό σύστημα αξιών που μας έχουν επιβάλει στο παρελθόν, και για πρώτη φορά μπορούμε να απαιτήσουμε να διεκδικήσουμε και να έλξουμε ότι χρειαζόμαστε στη ζωή μας. Πρέπει να απαλλαγούμε από τον αυστηρό κριτή μέσα μας και να τον αντικαταστήσουμε με τον ανώτερο εαυτό μας ο οποίος είναι γεμάτος αγάπη για εμάς. Σε αυτήν την κατάσταση προστατεύουμε τον εαυτό μας από την φωνή της επίκρισης που είναι η πήγή της δυσφορίας.

Σύνδεση με ενήλικα εαυτό

Αυτή η διαδικασία είναι αδύνατον να συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη. Η μετάβαση αυτή γίνεται σε στάδια. Στην αρχή λοιπόν είναι ανάγκη να υιοθετήσουμε μια αντικειμενική στάση, η οποία είναι πιο επιστημονική. Αλλάζοντας τη σχέση μας με τον εαυτό μας αποκτάμε το δικαίωμα να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας. Αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης μας. Προτιμούμε ίσως να είμαστε ήρεμοι από το να είμαστε δίκαιοι. Είναι ανάγκη να χαλαρώσουμε από την ανάγκη να έχουμε πάντα δίκαιο. Το να είμαστε δίκαιοι ίσως απαιτεί να ξοδευτούμε ενεργειακά, να επικρίνουμε και να υποτιμήσουμε. Σε αυτήν την περίπτωση κάποιος τότε πρέπει να έχει άδικο. Ένα τεράστιο αόρατο επικριτικό δάχτυλο δείχνει ποιος έχει άδικο και αν εμείς έχουμε δίκιο τότε κάποιος άλλος πρέπει να έχει άδικο. Σε αυτήν την περίπτωση αποκλείεται το αίσθημα της αγάπης, γιατί κάποιος υποτιμάται. Υποτίμηση και αγάπη είναι 2 στοιχεία που δεν μπορούν να υπάρξουν μαζί, όπως ακριβώς το φώς δεν μπορεί να συνυπάρξει με το σκοτάδι. Η διαδικασία της ανάρρωσης έχει να κάνει με την χαλάρωση από το αίσθημα νευρικότητας που προκαλεί η άμυνά μας. Έχουμε το δικαίωμα να έχουμε αισθήματα και να τα απελευθερώνουμε γιατί μόνο τότε μπορούν οι ανάγκες μας να καλυφθούν, αυτό όμως πρέπει να γίνει με ευγένεια ψυχής και με χαλαρότητα. Πολλές φορές η εσωτερική ένταση στο λόγο και στην κίνηση μας δίνει έναν τόνο επικριτικό στους άλλους. Αυτό πηγάζει από τον απόηχο μιας αρνητικής ανάμνησης από την παιδική ηλικία.

Η τεχνική την οποία θα ακολουθήσουμε για την αποθεραπεία του εσωτερικού μας παιδιού, έχει να κάνει με τα παγωμένα κομμάτια της ψυχής σε διαφορετικές  ηλικίες, τα οποία αντιπροσωπεύουν μνήμες και καταστάσεις που μας οδηγούν σε συμπεράσματα. Αυτές είναι μνήμες/κομμάτια που έχουν διαμορφώσει και παγιώσει εντυπώσεις και πεποιθήσεις. Όπως π.χ. πεποιθήσεις επιδοκιμασίας και επίκρισης. Τα κομμάτια αυτά όταν δουλευτούν με χαλαρωτικές τεχνικές θα μας επιφέρουν στο στάδιο της αποθεραπείας του εσωτερικού μας παιδιού και της σύνδεσης με τον ενήλικα εαυτό.

Βιβλιογραφία

 • The Wounded Child’s Journey Into Love’s Embrace. Paul Ferrini
 • Wounded Children, Healing Homes: How Traumatized Children Impact Adoptive and Foster Families: Jayne Schooler, Betsy Keefer Smalley, Timothy Callahan: 9781615215683
 • Healing the Wounded Child Within: Heal Your Wounds,Change Your Life. Ricky Roberts III

Θεραπεύοντας το εσωτερικό παιδί – Παρουσίαση

Σεβασμός

Wave

Εχεμύθεια

Wave

Ειλικρίνεια

Wave

Υπευθυνότητα

Wave

Φόρμα Επικοινωνίας Για Δωρεάν Ενημέρωση

  Μαρτυρίες Πελατών

  • Σ.Τ.

   Γνωρίζω την Χρυσάνθη εδώ και 5 χρόνια και μπορώ να πω ότι δεν γνώριζα τίποτα για την υπνοθεραπεία πριν από αυτό και δεν ήταν μια μορφή θεραπείας που θα πίστευα στο παρελθόν. Προφανώς γιατί δεν είχα ασχοληθεί καθόλου για να μάθω το τι ακριβώς είναι. Η Χρυσάνθη είναι πολύ καλή επαγγελματίας και νοιάζεται για τους ασθενεις της και για την πρόοδό τους και πραγματικά καταφέρνει να τους βοηθήσει αν και αυτοί φυσικά το επιθυμούν πραγματικά. Εχω κάνει και εγώ κάποιες συνεδρίες μαζί της και πραγματικά η αίσθηση είναι ιδιαίτερη γιατί κατά κάποιο τρόπο 'ανοίγεσαι' και όλες οι συνειδητές και ασυνείδητες άμυνες υποχωρούν. Ελπίζω να την εμπιστευτείτε ώστε να προσπαθήσει να σας βοηθήσει ακόμα και αν σε πρώτη φάση έχετε δυσπιστία για την υπνοθεραπεία. Θα ξαφνιαστείτε πιστεύω ευχάριστα όπως και εγώ.

  • Γ.Τ.

   Life is creating your self.. Η αλήθεια είναι ότι είχα έναν δισταγμό για την όλη διαδικασία διότι θα ήταν η πρώτη φορά που θα ερχόμουν σε επαφή με την υπνοθεραπεία. Ωστόσο δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι συνεδρίες θα ήταν ένα υπέροχο εσωτερικό ταξίδι με πιλότο την εξαιρετική Χρυσάνθη Δαφοπούλου, η οποία είναι ίσως η μοναδική τόσο άρτια καταρτισμένη στον τομέα της στην Ελλάδα. Πέραν τούτου και σαν άνθρωπος είναι αξιοθαύμαστη διότι εμένα προσωπικά μου έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη πρόοδό μου. Το ευχαριστώ είναι πολυ μικρή λέξη για την ευγνωμοσύνη μου προς αυτήν.

  • Μ.Ο.

   Αξίζει να την εμπιστευτείτε για να σας οδηγήσει εκεί που θέλετε! Να βρείτε τον εαυτό σας, να πετύχετε αυτά που αγαπάτε!

  • C.D.

   The class was wonderful. Throughout the whole experience I felt relaxed and connected to the class through the content and practical exercises that was lead throughout the session. Inspired by the teachers words I felt myself become aware of myself and others with a brighter perspective. It was fun and the feelings and emotions from the meditation surprised me to get out of my head some of the thoughts that I didn't know that existed. It's amazing what you can get out of a few hours.

  • C.G

   Hypnotherapy with Chryssanthi was easy, natural and effective. I was made to feel welcome and comfortable. I was helped into a guided meditation where I was fully aware and conscious, where I had the choice to close my eyes. Several techniques were used, which made the session interesting and entertaining. I loved the conversation and the complete focus on me. The visualisations were fun and powerful and when I left I felt empowered and able to tackle my challenges! I would safely recommend Chryssanthi to anyone with unhelpful habits or beliefs! This ancient Greek science works! =)

  • N.S.

   The first time in my life I am having amazing sleep! I love my new me 🙂 My hypnotherapy with Chryssanthi Dafopoulou was a life changing experience. I love that she implemented all different kinds of self help techniques in the sessions. I think she has an outstanding understanding of the human nature and tailors the sessions according to the individuals needs. The whole therapy felt like a magical adventure story about me with a happy ending. The flexibility of the session schedules helped me to integrate the therapy into my busy lifestyle.

  • L.T.

   A woman of belief, of clear spirit, the perfect guide to the inner self. A rewarding experience, therapeutic, liberating, bringing oneself closer to his/her human nature.

  • D.M.

   She is a blessing the only think you have to do is to let yourself to her blessed hands.

  • K.X

   Ηθελα τοσο να μην αφησω την κριτικη μου μονο με τα πεντε αστερακια,αλλα να γραψω κιολας την εμπειρια μου με την αγαπημενη φιλη Χρυσανθη! Την πρωτη φορα που την συνάντησα δεν ηξερα τι να περιμενω απο αυτην, ίσως να μην ηξερα και τι θελω απο αυτην. Καθε επομενη φορα που πηγαινα στις συνεδριες μας, ηξερα οτι παω να συναντησω την νεραιδα που ανακαλυψα για να με αγγιξει με το μαγικο ραβδακι της! Παρολο που η νεραιδα λεει οτι τελειωσαμε, η δικη μου to do list του μηνα περιλαμβάνει μια επισκεψη στο βασιλειο της! Χρυσανθη σε ευχαριστω!

  • M.G

   I found the session quite powerful as I think you know, possibly because I had already begun this journey & done quite a bit of work around the child within me & a few of the issues of my childhood. I have been told before I present as a wounded child & clearly recognise a number of behaviour patterns in your report. I had however not previously been able to really acknowledge the source of the deep fear within me & this has brought a shift.

  • Claire D

   The class was wonderful. Throughout the whole experience I felt relaxed and connected to the class through the content and practical exercises that was lead throughout the session. Inspired by the teachers words I felt myself become aware of myself and others with a brighter perspective. It was fun and the feelings and emotions from the meditation surprised me to get out of my head some of the thoughts that I didn't know that existed. It's amazing what you can get out of a few hours.

  • Christina G

   Hypnotherapy with Chryssanthi was easy, natural and effective. I was made to feel welcome and comfortable. I was helped into a guided meditation where I was fully aware and conscious, where I had the choice to close my eyes. Several techniques were used, which made the session interesting and entertaining. I loved the conversation and the complete focus on me. The visualisations were fun and powerful and when I left I felt empowered and able to tackle my challenges! I would safely recommend Chryssanthi to anyone with unhelpful habits or beliefs! This ancient Greek science works! =)

  • Nora S.

   The first time in my life I am having amazing sleep! I love my new me :)My hypnotherapy with Chryssanthi Dafopoulou was a life changing experience. I love that she implemented all different kinds of self help techniques in the sessions. I think she has an outstanding understanding of the human nature and tailors the sessions according to the individuals needs. The whole therapy felt like a magical adventure story about me with a happy ending. The flexibility of the session schedules helped me to integrate the therapy into my busy lifestyle.

  • Leoni T.

   A woman of belief, of clear spirit, the perfect guide to the inner self. A rewarding experience, therapeutic, liberating, bringing oneself closer to his/her human nature.

  • Melina E.
   Καταπληκτικό μηχάνημα το συστήνω ανεπιφύλακτα. Πριν το δοκιμάσω είχα ημέρες να κοιμηθώ εξαιτίας πόνων αυχενικού. Με την πρώτη φορά είδα αποτελέσματα που δεν περίμενα. Μειώθηκαν αρκετά οι πόνοι σε μέση και πλάτη, καθώς και στο κεφάλι και κοιμήθηκα ήρεμα.
  • Marina K

   Chryssanthi is a wonderful warm and healing human being and her treatments really helped me get some firm grounding and understanding of who I am. She is a gentle teacher and one who's teachings remain firmly grounded with me.

  Πτυχία στην Κλιική Υπνοθεραπεία & τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)